Obraćanje Donalda Tuska, predsjednika Evropskog vijeća, uoči samita G20 u Antaliji

Svi smo šokirani napadima u Parizu, i oprostite ako ponavljam neke poruke, ali želim biti jasan. Ovo nije samo još jedan samit.

U petak navečer u Parizu, teroristi su napali građane slobodnog svijeta. Svi smo izrazili solidarnost, ali riječi nisu dovoljne. Danas je vrijeme za djelovanje. Razgovarao sam s predsjednikom Hollandeom koji je jasno istakao da Francuska očekuje djela. Stoga pozivamo sve vođe grupe G20 da pokažu punu odlučnost u borbi protiv terorizma.

Ovdje na samitu G20 imamo posebnu odgovornost. Nema boljeg foruma na kojem se treba pozabaviti pitanjem finansiranja terorizma. Terorističke mreže ne mogu planirati niti raditi bez novca koji se kreće finansijskim sistemima mnogih zemalja. Samo ako u potpunosti sarađujemo na razmjeni informacija o sumnjivim transakcijama, moći ćemo djelotvorno zaustaviti ovu prijetnju.

Borba protiv terorizma ne podrazumijeva samo zaustavljanje finansijskih tokova. Radi se i o aktivnostima na terenu, u Siriji. Ako želimo biti pošteni, moramo jednu stvar jasno navesti. Napade u Parizu nije provela umjerena sirijska opozicija. To je uradila tzv. Islamska država ili Da'esh. Ja ću apelirati na svakog od lidera grupe G20 da fokusiraju svoje djelovanje na Da'esh. Oni su stvarni neprijatelji slobodnog svijeta, a ne umjerena sirijska opozicija.

Također se nalazimo usred izbjegličke krize gdje milioni ljudi napuštaju svoje domove, bježeći pred teroristima i brutalnim režimima. Danas je krajnje vrijeme da prepoznamo da se radi o globalnoj krizi koja zahtijeva globalno rješenje. Stoga pozivamo na lidere G20 da razviju koordinirani odgovor, na kratkoročne potrebe i na ključne uzroke. Ne tražimo od naših partnera da čine više nego Evropa, ali tražimo od međunarodne zajednice da ne čini manje. Potrebno je da sve zemlje G20 grupe podijele odgovornost u vezi ove krize. Solidarnost treba da bude u srži naših odluka.

Konačno, apelujem na sve svjetske lidere  da se sastanemo u Parizu povodom Konferencije o klimi COP21. Moramo pokazati da je svijet ujedinjen u borbi protiv klimatskih promjena, ali i pokazati našu solidarnost protiv terorizma. Naše prisustvo u Parizu bi trebao biti znak da svijet nije zastrašen. Bez izuzetka, ovdje pozivam sve svjetske vođe. Hvala.

Europa.ba