U Antaliji završen sastanak na vrhu G20

Čelnici svjetskih vodećih ekonomija okončali su sastanak na vrhu grupe G20 u Antaliji u Turskoj, potvrđujući odlučnost u borbi protiv terorizma nakon napada u Parizu, 13.11.2015. godine.

Sastanak na vrhu čelnika G20 okončan je u Antaliji, gdje su vodeće svjetske ekonomije usvojile sveobuhvatni program koji uključuje provedbu trenutnih obveza, poticanje ulaganja kako bi se unaprijedio privredni rast i promovisanje principa inkluzivnosti koji će osigurati da svi mogu uživati ove prednosti.

Na skupu koji se desio nakon brutalnog terorističkog napada u Parizu, čelnici su također potvrdili svoju odlučnost da sarađuju u borbi protiv terorizma, uključujući pojačanu saradnju po pitanjima stranih terorističkih boraca i borbe protiv financiranja terorizma.

Čelnici su također usvojili Akcioni plan iz Antalije kojim se potiče privredni rast i povećanje zaposlenosti, kao i jačanje transparentnosti poreskih sistema.

Vlade okupljene na sastanku na vrhu su potvrdile svoje prijašnje obaveze razmjene podataka na zahtjev, kao i automatske razmjene podataka do 2017. ili kraja 2018. godine, i pozvale ostale nacionalne jurisdikcije da se pridruže. Čelnici su se također složili da je stepen trenutne izbjegličke krize predmet globalne zabrinutosti s velikim humanitarnim, političkim, socijalnim i ekonomskim posljedicama, i da je potreban koordiniran i sveobuhvatan odgovor u rješavanju krize i njenih dugoročnih posljedica.

Na konferenciji za novinare koja je prethodila sastanku u nedjelju, predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker je upozorio čelnike, u Evropi i u okviru grupe G20, da napadi u Parizu ne smiju odvratiti zemlje od pružanja zaštite izbjeglicama i njihove realokacije u ovim državama.

Važno je da se vidi da su oni koji su organizovali i proveli napade upravo oni od kojih izbjeglice pokušavaju pobjeći“, rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare 15.11. s predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom osuđujući brutalne napade u Parizu uoči sastanka čelnika G20 u Antaliji.

Ovo je globalni problem na kojeg je potrebno dati globalni odgovor.

Čelnici su u nedjelju razgovarali o pitanjima razvoja i klimatskih promjena, globalnoj ekonomiji, strategijama investiranja i zapošljavanja, kao i o borbi protiv terorizma i izbjegličkoj krizi.

Pred nastupajuću konferenciju o  klimatskim promjenama u Parizu u decembru, Evropska unija je pozvala sve strane da prevladaju svoje razlike kako bi se postigao zakonski obavezujući dogovor. Na marginama sastanka, predsjednik Juncker je održao bilateralne sastanke sa premijerom Japana, Shinzom Abeom i premijerom Indije, Narendrom Modiem.

Zajedno s predsjednikom Tuskom, on je također razgovarao s australskim premijerom Malcolmom Turnbullom, nakon čega su obje strane pozdravile finalizaciju pregovora o Okvirnom sporazumu između EU i Australije, i dogovorile početak pregovora o Sporazumu o slobodnoj trgovini.

Razgovori su se drugog dana sastanka fokusirali na finansijsku regulativu, međunarodne poreske i antikorupcijske politike, trgovinu, energiju i pripremu kineskog predsjedavanja grupom G20 sljedeće godine.

Predsjednici Juncker i Tusk su na kraju održali bilateralni sastanak s predsjednikom Erdoğanom tijekom kojeg je izbjeglička kriza bila visoko na dnevnom redu.

Europa.ba