Ključevi šest stambenih jedinica u Bosanskom Petrovcu uručeni korisnicima projekta EU i UNHCR-a

Šest raseljenih porodica dobilo je 19.novembra ključeve stambenih jedinica u Bosanskom Petrovcu.

Izgradnja zgrade za socijalno stanovanje za raseljena lica dio je projekta “Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma”,  vrijednog 8.1 miliona eura, kojeg finansira Evropska unija (u iznosu od 7 miliona eura kroz IPA Program 2012), a sufinansira i provodi UNHCR sa 1.1 milion eura u suradnji sa sedam projektnih partnera u deset opština iz cijele BiH.

Vodeći cilj ovog projekta je pomoći ugroženim i raseljenim osobama i izbjeglicama u BiH, uključujući žene žrtve rata, pronalazeći rješenja za društvene izazove sa kojima se svakodnevno susreću, kroz zajedničku saradnju lokalnih vlasti, lokalne zajednice, civilnog društva i projektnih partnera, zajedno sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH.

V.d. Šefa Ureda Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u Banja Luci Mikko Vayrynen je ovom prilikom rekao: “Današnja ceremonija primopredaje novoizgrađene stambene jedinice za socijalno stanovanje  pokazuje da finansijska podrška EU donosi istinsku i opipljivu korist, te pozitivno utiče na živote ljudi. Vrlo smo zadovoljni kada vidimo konkretne rezultate našeg rada, jer pokazuju da novac koji EU investira donosi jasnu vrijednost. Iako je izgradnja kuća važna,  ona nije dovoljna da bi se osigurala trajna rješenja za raseljene i održivi povratak. Odgovorne vlasti se moraju fokusirati na mjere samoodrživosti kao što su stvaranje uslova za život, unaprjeđenje pristupa socijalnoj pomoći, te rješavanje pravnih pitanja. Sve ovo će u konačnici odrediti rezultate ovakvih projekata za njihove korisnike.

Opština Bosanski Petrovac je podržala provedbu projekta osiguravajući zemljište za izgradnju, saglasnosti, dozvole i revidiranu projektnu dokumentaciju.

Zlatko Hujić, načelnik opštine Bosanski Petrovac, je na ceremoniji istakao da je provedba Aneksa VII Dejtonskog mirovnog ugovora jedna od najvažnijih zadaća, posebno pošto je Bosanski Petrovac u cjelini povratnička opština. “Hilfswerk Austrija je odlično vodio ovaj projekt i stanovi su predati na upravljanje Opštini Bosanski Petrovac. Novčana sredstava su osigurali Evropska unija i UNHCR, a opština Bosanski Petrovac je dodijelila zemljište i sve potrebne dozvole.

Andrew Mayne, regionalni predstavnik UNHCR-a za jugoistočnu Europu i predstavnik u BiH, je ovom prilikom rekao: „Ovaj novi objekat za socijalno stanovanje je poboljšao kapacitete Bosanskog Petrovca u pomoći najranjivijim interno raseljenim i povratničkim porodicama koje su raseljene tokom rata koji je završio prije 20 godina. Bosanski Petrovac je jedna od deset prioritetnih opština koja uspješno sudjeluje ovom obnovljenom naporu na provedbi Aneksa VII Revidirane strategije, i omogućavanju preostalim porodicama da postignu trajna rješenja.

Zgradu za socijalno stanovanje u Bosanskom Petrovcu izgradio je Hilfswerk Austria International, koji u okviru projekta provodi komponentu stambene i ekonomske održivosti projekta.  Do kraja projekta u 2016. godini, Hilfswerk Austria će izgraditi ukupno 105 stambenih jedinica za najugroženije interno raseljenje osobe i povratnike, uključujući žene žrtve rata, širom BiH.

Suzana Jašarević, direktorica Hilfswerk Austria International za BiH, je rekla: “Tim Hilfswerk Austria International radio je naporno i u odličnom partnerstvu sa opštinom Bosanski Petrovac i UNHCR-om i u ovako kratkom roku uspjeli smo izgraditi ovu prelijepu zgradu sa šest stambenih jedinica u opštini Bosanski Petrovac. Danas smo usrećili šest porodica obezbjeđenjem doma za ukupno četrnaest osoba, koji su više od dvadeset godinama rasljeni i do sada nisu uspjeli naći rješenje za krov nad glavom. Mi se danas radujemo sa njima jer će ovu zimu i sve naredne  dočekati na toplom i sigurnom”.

Projektni partneri u suradnji sa lokalnim vlastima identificiraju potrebe raseljenih lica i izbjeglica, sa ciljem jačanja njihove socijalne zaštite i inkluzije, omogućavanja zdravstvene zaštite za starije osobe, obrazovanja za djecu, pružanja besplatne pravne pomoći, psiho-socijalnog savjetovanja i stambenih uslova. Projekat je započeo 2014. Godine i provodiće se do 2016. godine u sljedećim opštinama u BiH: Bosanski Petrovac, Gradiška, Prijedor, Derventa, Maglaj, Bijeljina, Brčko distrikt, Živinice, Mostar i Foča.

Partneri u implementaciji projekta su Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), Dječiji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF), Međunarodna organizacija za migracije (IOM), Hilfswerk Austria International (HWA), Bosanski humanitarni logistički servis (BHLS), Fondacija lokalne demokratije (FLD), te Udruženje Vaša prava BiH (VP).

 

Europa.ba