Obraćanje predsjednika Donalda Tuska nakon sastanka s Draganom Čovićem, predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine

Zahvaljujem predsjedavajućem Čoviću na današnjem sastanku. Prvo želim da odam počast žrtvama nedavnih terorističkih napada u Bosni i Hercegovini. Terorizam nas sve pogađa i ne poznaje granice kao što smo i sami bili svjedoci u zadnje vrijeme s napadima ovdje i u Parizu, Ankari, Bejrutu, Bamaku i Sinaju.

Moramo zajednički osigurati da nada i sloboda prevladaju strah i teror i to nam je zajednička dužnost. Cijenim Vašu predanost zajedničkom djelovanju na suočavanju s ovim izazovom, koji uključuje i rad na prevenciji radikalizacije i suprotstavljanja narativu ekstremista.

Drugi postojeći izazov s kojim se suočavamo je migrantska i izbjeglička kriza. Brojke su do sada nezapamćene i situaciju su dodatno pogoršale nemilosrdne i dobro organizirane mreže krijumčara. Za ponovno uspostavljanje kontrole, potreban nam je sveobuhvatan plan i koordinirana saradnja u cijeloj regiji.

Upravo sam posjetio Beograd, Tiranu i Skoplje. Naredne nedjelje, Evropska unija će održati poseban samit s Turskom. Također smo imali samit s afričkim zemljama prije dvije sedmice. Sve je ovo dio istog plana i sa istim ciljem, a to je da se zaustavi protok izbjeglica i migranata u Evropi.

Svako, uključujući i zemlje Evropske unije, ima odgovornost i obavezu da osigura svoje vanjske granice i pravilno odgovori na brze promjene situacije. Koordinacija je ključna. Dolazim ovdje s istom porukom. Evropska unija je spremna pomoći u stabiliziranju situacije, što uključuje sigurnosne i humanitarne aspekte, koji su jednako važni.

Dopustite mi da se dotaknem i još jednog pitanja. Ovaj mjesec se obilježava dvadeset godina Daytonskog sporazuma. Bosna i Hercegovina predugo živi u sjeni Daytona.

Osobno pozdravljam novu odlučnost Vaše zemlje u pogledu Vaše evropske budućnosti. Važno je nastaviti raditi na pozitivnim pomacima, a brojni izazovi su i dalje tu. Međutim, ovaj zamah se mora nastaviti za dalje iskorake zemlje i konačno ostavljanje prošlosti iza sebe.

Gospodine predsjedavajući, Evropska unija stoji uz Bosnu i Hercegovinu na tom putu. I ja osobno sam uz Vas. Čvrsto vjerujem da ne postoji alternativa evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine. Hvala.

Europa.ba