Izložba umjetničkih studentskih radova i panel diskusija o vodi i okolišu održane u Banjoj Luci

EU info centar u BiH je u saradnji sa Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci 3. decembra organizovao izložbu umjetničkih radova studenata na temu vode i okoliša. Nakon otvaranja izložbe, posjetioci su imali priliku učestvovati u panel diskusiji o EU programima u oblasti vode i okoliša.

Dr. Luka Kecman, dekan Akademije umjetnosti u Banjoj Luci, otvorio je izložbu i zahvalio Evropskoj uniji što je omogućila studentima da se izraze o ovoj važnoj i univerzalnoj temi.

Otvarajući panel diskusiju, Melvin Asin, šef kooperacija u Delegaciji Evropske unije u BiH, naglasio je značaj borbe protiv klimatskih promjena potcrtavši podršku Evropske unije u sektoru okoliša u BiH.

„Zaštita našeg okoliša veliki je izazov našeg vremena“, rekao je Asin podsjećajući na UN-ovu konferenciju u Parizu o klimatskim promjenama, istorijsku priliku da svijet krene putem rješavanja problema klimatskih promjena. „EU je izdvojila oko 90 miliona eura za sektor okoliša u BiH u periodu od 2007. do 2011. godine“, objasnio je Asin dodavši da je potrebno sveobuhvatno strateško planiranje na državnom nivou za buduće finansiranje.

Prisutni su imali priliku saznati više o EU fondovima u sektoru vode i okoliša u BiH, a posebno o projektima koje EU finansira na području Banje Luke.

Sanja Toljević, šefica jedinice za implementaciju u Odjeljenje za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja grada Banja Luka, predstavila je rezultate projekta “Vodoopskrba i sakupljanje otpadnih voda u Banjoj Luci” i njihov direktan uticaj na građane Banje Luke.

Valentina Balaban, tehnička direktorica u kompaniji DEP-OT, predstavila je projekt koji je još u toku, a finansirala ga je EU – “Rehabilitacija starog odlagališta i proširenje postojećeg odlagališta Ramići, kod Banjaluke” kao i buduću korist od ovog projekta za cijelu banjalučku regiju.

Zoran Adžaip, predstavnik Centra civilnih inicijativa (CCI), u svom izlaganju fokusirao se na pitanje zagađenja plastičnim vrećicama u BiH i predstavio rezultate projekta “Smanjenje korištenja plastičnih vrećica u BiH”.

Panel diskusija je naročito bila usmjerena na pogodnosti i prednosti trenutnih i budućih EU programa u sektoru vode i okoliša.

EU info centar je pozvao četiri akademije likovnih umjetnosti u BiH da naprave umjetnička djela na temu kulturno i prirodno naslijeđe (Trebinje); voda i okoliš (Banja Luka); ljudska prava (Sarajevo); i djeca i obrazovanje (Široki Brijeg). Nakon događaja u Trebinju i Banjoj Luci, u narednim mjesecima izložbe i panel diskusije održat će se u Sarajevu i Širokom Brijegu. Završna izložba radova studenata sve četiri akademije održat će se u Banjoj Luci. Komisija za odabir radova koja se sastoji od predstavnika četiri umjetničke akademije nagradit će po jednog  pobjednika iz svake umjetničke akademije studijskom posjetom jednoj od najboljih evropskih umjetničkih akademija, Akademiji likovnih umjetnosti Brera u Milanu.

EU info centar je projekt koji finansira Evropska unija i ima za cilj povećanje razumijevanja bh. građana o EU, njenim institucijama,  politikama i programima te o odnosima BiH i EU.

Europa.ba