Komesari Avramopoulos i Jourová predstavljaju Komisiju na Ministarskom forumu pravosuđa i unutrašnjih poslova „EU-Zapadni Balkan“, 7. i 8. decembra

Godišnji Ministarski forum pravosuđa i unutrašnjih poslova “EU – Zapadni Balkan” počinje danas u Sarajevu. Evropsku komisiju predstavljaju komesar za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo Dimitris Avramopoulos i komesarka za pravosuđe, potrošače i ravnopravnost spolova Věra Jourová.

Sjednica na temu unutrašnjih poslova u ponedjeljak, 7. decembra, je usmjerena na upravljanje migracijama, odgovor na izbjegličku krizu i bezvizni režim sa zemljama Zapadnog Balkana. Rasprava o sigurnosti i terorizmu će obuhvatiti pitanja stranih terorističkih boraca, radikalizacije i nezakonite upotrebe i trgovine oružjem.

U utorak, 8. decembra, ministri će razgovarati o pravosudinim dimenzijama migracija i pravosudnoj saradnji između EU i regije Zapadnog Balkana protiv kriminala i terorizma.

Evropska komisija je 10. novembra usvojila Paket za proširenje koji uključuje i izvještaje o napretku, a koji podvlače da su vladavina prava i nezavisno sudstvo ključni prioriteti za zemlje Zapadnog Balkana.

Europa.ba