Ministarski forum o pravosuđu i unutrašnjim poslovima “EU i Zapadni Balkan”: Zajednička izjava za medije

Tokom 7. i 8. decembra u Sarajevu je održan Ministarski forum o pravosuđu i unutrašnjim poslovima “EU–Zapadni Balkan”. Ministri pravde su 8. decembra raspravljali o tri važna pitanja: nezavisnosti sudstva, saradnji pravosudnih organa u vezi sa migracijama i izbjegličkom krizom te borbi protiv terorizma.

U svjetlu tragičnih događaja u Parizu 13. novembra, ministri pravde su razgovarali i složili se da blisko sarađuju u borbi protiv terorizma. Dogovoreno je da se pojača saradnja sa Eurojust-om u cilju poboljšanja razmjene informacija kako bi se što efektivnije pronašle i procesuirale osobe umiješane u takve aktivnosti. Također, razgovarali smo i usaglasili se da rješavamo pitanje finansijskih izvora lica uključenih u terorizam. Odsijecanje izvora finansiranja je ključni element u borbi protiv terorizma. Ovo uključuje zapljenu i oduzimanje imovine. Referirali smo se na instrumente Vijeća Evrope, standarde Financial Action Task Force-a (FATF) i preporuke Moneyval-a, koje trebaju biti uzete u obzir. Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a u ovoj oblasti trebaju biti provedene. Razgovarali smo i složili se da se ne smijemo fokusirati samo na represivne mjere, već da treba učiniti sve što možemo da se izbjegne radikalizacija ljudi. Diskutovali smo i o različitim načinima da se to uradi i dogovorili da nastavimo razmjenjivati djelotvorna iskustva. Lokalne zajednice u tome imaju ključnu ulogu.

Također, razgovarali smo o trenutnoj migrantskoj i izbjegličkoj krizi, složili se u vezi sa borbom protiv trgovine ljudima te oko davanja posebne pažnje ranjivim osobama među izbjeglicama, posebno ženama i djeci.

Složili smo se u vezi sa važnosti nezavisnog pravosuđa kao osnovnog elementa u obezbjeđivanju vladavine prava. Nezavisnost pravosuđa je, također, sastavni dio prava na pravično suđenje i ključna je za izgradnju povjerenja prema pravosudnim sistemima drugih zemalja, kao i za pravosudnu saradnju i uzajamnu primjenu instrumenata priznavanja. EU je primila na znanje značajne napore uložene proteklih godina, ali je isto tako istakla da učinkovito provođenje ostaje ključni element za Zapadni Balkan na njegovom putu ka pridruživanju EU. Ministri su obavijestili EU o daljnjem napretku koji je postignut, a EU je izrazila svoju spremnost da podrži pravosudne reformske procese u ovim zemljama i blisko radi sa njima kako bi se potrebne reforme uspješno provele.

U tom kontekstu, EU je, također, ponudila regiji Zapadnog Balkana priliku da učestvuje u njenim programima Pravda i Prava, Jednakost i građanstvo, koji će pojačati saradnju i razmjenu iskustava između praktičara te olakšati učestvovanje u treninzima.

Europa.ba