Radni ručak sa predsjedavajućim Vijeća ministara i entitetskim premijerima posvećen reformama u BiH na njenom evropskom putu

Komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn je bio domaćin ručka u okviru sastanka na visokom nivou posvećenog reformama u Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu. Sastanak je održan odmah nakon prve sjednice Vijeća za stabilizacijiu i pridruživanje između Evropske unije i Bosne i Hercegovine. Zajedno sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, predsjednikom Vlade Federacije BiH Fadilom Novalićem i predsjednicom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović, komesar Hahn je razgovarao o statusu provedbe Reformske agende koju su vlasti Bosne i Hercegovine usvojile u julu 2015. godine.

“Vrlo sam ohrabren početnim dostignućima vlasti Bosne i Hercegovine u proteklih nekoliko mjeseci na provedbi Reformske agende“, izjavio je komesar Hahn nakon sastanka. “Zajedno sa međunarodnim finansijskim institucijama, ja ću nastaviti pružati podršku zemlji na daljnjem ispunjenju potrebnih reformi i u tom pogledu namjeravam da posjetim Bosnu i Hercegovinu u bliskoj budućnosti“.

Reformska agenda je sveobuhvatan skup politika i mjera usmjerenih na rješavanje ozbiljnih nedostataka sa kojima se Bosna i Hercegovina suočava, posebno u pogledu socio-ekonomskih uslova, vladavine prava, kao i reforme javne uprave. Značajniji napredak u provedbi Reformske agende je neophodan uslov kako bi EU razmotrila sljedeći korak na putu Bosne i Hercegovine ka EU. Komesar je također naglasio hitnost prilagođavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nakon ulaska Hrvatske u EU, kao važan dio opredjeljenja vlasti zemlje procesima integracije u EU, i potrebu da se poboljša unutrašnja koordinacija po pitanjima koja se tiču EU, a koja će omogućiti Bosni i Hercegovini da u potpunosti koristi mogućnosti koje joj pruža Sporazum.

Europa.ba