Ambasador Wigemark prisustvovao obilježavanju 70-te godišnjice Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark danas je u Sarajevu prisustvovao ceremoniji obilježavanja sedamdesete godišnjice Nacionalne i univerzitetske bibiloteke Bosne i Hercegovine. Događaj je organizovan pod pokroviteljstvom ministra civilnih poslova BiH Adila Osmanovića.

Ambasador Wigemark je naglasio značaj bibiloteka koje imaju iznimnu kulturnu i istorijsku vrijednost, i svjedoče o ljudskim pričama u zemlji. U tom smislu, ambasador je odao počast osoblju Nacionalne biblioteke za njihov rad, često pod veoma teškim okolnostima.

Ambasador se također zahvalio ministru Osmanoviću i vlastima BiH na pronalasku privremenog rješenja za financiranje Nacionalne i univerzitetske biblioteke i šest drugih institucija kulture, uključujući Zemaljski muzej BiH i izrazio nadu da će se uskoro pronaći trajno rješenje za status i financiranje ovih važnih institucija.

Pored ambasadora Wigemarka, ministra Osmanovića i direktora Biblioteke Ismeta Ovčine, prisutnima su se obratili i ministrica nauke i obrazovanja Federacije BiH Elvira Dilberović, član Akademije nauka i umjetnosti BiH dr. Mirko Pejanović i predstavnik ambasadora Austrije u BiH.

 

Europa.ba