Projekat EU i UNHCR-a obezbjedio stambene jedinice raseljenima i povratnicima u Bijeljini

Deset (re)konstruiranih kuća sa svom infrastrukturom predano je 28. decembra raseljenim i povratničkim obiteljima u Bijeljini. Dodatnih deset kuća predano je 18. decembra, a sve uz podršku Grada Bijeljina koji je osigurao urbanističke i građevinske dozvole.

Izgradnja/obnova stambenih jedinica dio je 8.1 miliona eura vrijednog projekta “Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma”, koji finansira Evropska unija (u iznosu od 7 miliona eura kroz IPA-u 2012.), a sufinansira i implementira UNHCR (sa 1.1 miliona eura) u saradnji sa projektnim partnerima u deset prioritetnih opština u BiH.

Zahvaljujući, između ostalog, projektu Evropske unije i UNHCR-a među prvim smo lokalnim zajednicama u BiH koje su pokrenule projekat socijalnog stanovanja, a po značaju bih izdvojio i pomoć u stambenom zbrinjavanju socijalno najugroženijih romskih, odnosno povratničkih i izbjegličkih porodica. Sinergijski princip i saradnja više donatora i organizacija sa lokalnom upravom u ovakvim akcijama se pokazao najdjelotvornijim i očekujem da ćemo nastaviti ovu saradnju i u narednom periodu“, izjavio je ovom prilikom gradonačelnik Bijeljine, Mićo Mićić.

Almir Nuganović odrastao je u raseljeništvu uz svog djeda. Danas, muž i otac dvoje djece, 14 godina nakon povratka u Bijeljinu, uručenjem potpuno nove tipske kuće finansirane od strane EU i UNHCR-a, ima i svoj dom. “Drago mi je zbog djeda koji je, nakon mnogo godina u raseljeništvu, danas zatvorio jednu dugogodišnju i tešku raseljeničku priču. Za moju mladu obitelj i mene, rješenje stambenog pitanja čvrst je temelj za održivi povratak i budućnost u ovome gradu“, rekao je Almir.

Do kraja projekta u 2016. godini, bit će izgrađeno više od 100 stambenih jedinica za najugroženije interno raseljenje osobe i povratnike širom BiH. Do sada su izgrađene/obnovljene 72 kuće te jedna zgrada sa šest stanova u općinama Gradiška, Prijedor, Bosanski Petrovac, Foči i Brčko distriktu, uključujući i u Gradu Bijeljina.

Radno sposobni korisnici stambenih jedinica, koji nisu do sada primili neku donaciju, bit će nadalje podržani putom mjera ekonomske održivosti kroz dodjelu alata, a sve s ciljem samozapošljavanja i uprihođenja sredstava“, rekla je Azema Avdušinović, voditeljica projekta u Hilfswerk Austria International za Bosnu i Hercegovinu, organizije koja, podržana od EU i UNHCR-a, provodi stambenu i komponentu ekonomske održivosti.

Cilj projekta „Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma” je pomoći najmanje 2.400 ugroženih raseljenih osoba i povratnika u BiH, uključujući žene žrtve rata, u pronalaženju rješenja za društvene izazove sa kojima se svakodnevno susreću, kroz usku saradnju lokalnih vlasti, lokalne zajednice, civilnog društva i projektnih partnera, zajedno sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Projektni partneri u saradnji sa lokalnim vlastima identificiraju potrebe raseljenih lica i povratnika, sa ciljem jačanja njihove socijalne zaštite i inkluzije, omogućavanja zdravstvene zaštite za starije, obrazovanja za djecu, pružanja besplatne pravne pomoći, te psiho-socijalnog savjetovanja i stambenih uslova. Projekat je započeo 2014. godine i provodit će se do 2016. godine u općinama Bosanski Petrovac, Gradiška, Prijedor, Derventa, Maglaj, Bijeljina, Živinice, Mostar, Foča te Brčko distriktu BiH.

Partneri u provedbi projekta su Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), Dječiji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF), Međunarodna organizacija za migracije (IOM), Hilfswerk Austria International (HWA), Bosanski humanitarni logistički servis (BHLS), Fondacija lokalne demokratije (FLD), te Udruženje Vaša prava BiH.

Europa.ba