“Veliki istorijski korak”: 30 godina od pristupanja Španije i Portugala Evropskoj uniji

Ovog je mjeseca obilježeno 30 godina otkako su Španija i Portugal pristupili Evropskoj uniji. U to vrijeme EU je postojala kao Evropska ekonomska zajednica, a nakon pristupanja Portugala i Španije sastojala se od 12 zemalja članica.

U junu 2015. godine, predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz je odao počast Portugalu i Španiji u povodu tridesete obljetnice potpisivanja sporazuma o pristupanju EU. “To je bio veliki korak u evropskoj istoriji“, rekao je predsjednik Evropskog parlamenta u svom uvodnom govoru na plenarnoj sjednici održanoj od 8. do 11. juna u Strasbourgu.

Ove dvije zemlje koje su živjele pod diktaturama su uspijele doprijeti do demokratske porodice u Evropi” i “pobijediti u borbi protiv nazadnih sila“, rekao je Schulz.

Obećanja od strane Evropske unije postoje i jasno je da je riječ o skrbi za mnoge, a ne dobrobiti za nekolicinu“, rekao je i dodao: “Želimo vidjeti radna mjesta za mlade i skrb za mnoge, to je nešto što nas treba voditi.

Španski ugovor o pristupanju je potpisao tadašnji premijer Felipe González, dok je portugalski potpisao premijer Mário Soares.

Danas EU ima 28 zemalja članica. Za više detalja, pogledajte interaktivnu infografiku o 40 godina proširenja EU.

Europa.ba