Digitalizacija arhive Općinskog suda u Goraždu, novi uspjeh informatizacije pravosuđa u BiH

U Općinskom sudu u Goraždu 15. januara 2016. godine je organizovana svečana ceremonija kojom je obilježen uspješan završetak procesa digitalizacije arhive u Općinskom sudu u Goraždu i primopredaja sistema za upravljanje digitalnom arhivom Arhivu Bosanskopodrinjskog kantona.

Sistem je razvijen u okviru projekta „Konsolidacija i dalji razvoj pravosudnog informaciono-komunikacionog sistema“, kojeg implementira Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) a finansira Evropska unija putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2012).

Razvojem sistema za upravljanje digitalnom arhivom stvorene su tehničke pretpostavke za ekonomičnije i sigurnije čuvanje i korištenje arhivske građe, što je ujedno i važan korak u pravcu smanjenja upotrebe papirne dokumentacije u radu pravosudnih institucija. Sistem je razvijen u okviru nove generacije Sistema za automatsko upravljanje predmetima (CMS/TCMS) putem Modula koji omogućava elektronsku obradu predmeta prilikom arhiviranja. Modul uključuje pripremu arhivski prihvatljivog dokumenta i njegovo potpisivanje kvalifikovanim elektronskim potpisom, pohranjivanje, čuvanje, te predaju nadležnom arhivu na dalje čuvanje ili uništavanje predmeta nakon isteka roka čuvanja.

Razvojem ovog i drugih naprednih informacijsko-komunikacijskih sistema, bosanskohercegovačko pravosuđe nastavlja da drži lidersku poziciju na regionalnom i širem nivou, predstavljajući izvanredan primjer dobre prakse, koji druge zemlje nastoje inkorporirati u svojim sistemima.

Uvodnim obraćanjem, prisutnim se obratila članica VSTV-a BiH Alma Džaferović, rekavši: „U vremenu stalnog tehnološkog napretka često se zaboravlja zahtjevnost poduhvata informatizacije pravosuđa u Bosni i Hercegovini koji je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH započelo prije nešto više od decenije. Još od osnivanja, Vijeće je tom procesu pristupilo strateški, te zahvaljujući takvom pristupu danas u bh. pravosuđu imamo napredan informatički sistem s kojim nije promijenjena samo forma, već i način i metode rada sudija i tužilaca i drugih zaposlenih u pravosuđu.“

Džaferović je također naglasila značaj podrške Evropske unije u informatizaciji pravosuđa, naglasivši da je partnerstvo Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH s Evropskom unijom bilo od presudnog značaja za ostvarenje ciljeva VSTV-a BiH u oblasti informatizacije.

Učesnicima ceremonije se obratio i predsjednik Općinskog suda u Goraždu Sead Imamović, koji je istakao prednosti sistema: „Digitalizacija arhive predstavlja potpuno novu dimenziju informatizacije u sudovima. Dugotrajno čuvanje predmeta zahtijeva osiguravanje dodatnog prostora i tehničke zaštite prostorija, dok digitalno arhiviranje ne zahtijeva dodatni prostor ili resurse za osiguravanje arhiviranih predmeta. Pristup digitaliziranim arhivskim predmetima postao je mnogo lakši i brži, i više ne zahtijeva trošenje vremena na fizičko pretraživanje arhive i iznošenje predmeta. Na taj način predavanje predmeta arhivu svest će se na dostavljanje nekoliko DVD diskova umjesto organiziranja transporta velike količine dokumenata.”

Primopredaju sistema za upravljanje digitalnom arhivom su obavili direktor Sekretarijata VSTV-a BiH Admir Suljagić i direktorica Arhiva Bosanskopodrinjskog kantona Taiba Mehmedbegović.

Europa.ba