Iran: Vijeće ukinulo sve ekonomske i financijske sankcije EU vezane za nuklearni program

Vijeće je 16.01.2016. godine ukinulo sve ekonomske i financijske sankcije Evropske unije koje su bile vezane za iranski nuklearni program. Ukidanje sankcija je uslijedilo nakon potvrde Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) 16.01.2016. godine da je Iran proveo mjere vezane za nuklearni program koje su bile dogovorene Zajedničkim sveobuhvatnim akcionim planom (JCPOA).

Kina, Francuska, Njemačka, Rusija, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države, zajedno sa visokom predstavnicom EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku, su 14.07.2015. godine dogovorile Zajednički plan s ciljem postizanja isključivo mirnodopskog nuklearnog programa u Iranu, koji će istovremeno omogućiti sveobuhvatno ukidanje sankcija Savjeta bezbjednosti UN-a, Evropske unije i SAD-a vezanih za iranski nuklearni program, slijedeći dogovoreni niz aktivnosti.

Vijeće je 18.10.2015. godine usvojilo pravne akte koji omogućavaju ukidanje sankcija nakon potvrde Međunarodne agencije za atomsku energiju o provedbi obaveza Irana u okviru Zajedničkog plana.

Određeni broj sankcija EU protiv Irana je ukinut nakon što su Kina, Francuska, Njemačka, Rusija, Velika Britanija i SAD, zajedno sa visokom predstavnicom EU, postigli privremeni sporazum s Iranom. Zajedničkim planom aktivnosti usvojenim 24.11.2013. definisan je pristup ka postizanju dugoročnog sveobuhvatnog rješenja za iransko nuklearno pitanje. Ukidanje svih ekonomskih i financijskih sankcija EU će u tom pogledu zamijeniti ovu ograničenu mjeru.

Europa.ba