Pravosuđe i mediji u fokusu tematske konferencije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH održane u Tesliću

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV BiH) organizovalo je 18. januara u Tesliću tematsku konferenciju o pravosuđu i  medijima, u okviru projekta koji finansira Evropska unija „Konsolidacija i dalji razvoj pravosudnog komunikacijskog i informacijskog sistema“.

Imajući u vidu značaj predstavljanja aktivnosti i rezultata rada pravosudnih institucija medijima, i informisanja javnosti o radu sudova i tužilaštava, konferencija je stavila naglasak na značaj i utjecaj odnosa s javnošću na širenje programa komuniciranja u pravosuđu, posebno u cilju boljeg informisanja građana u BiH.

Tokom konferencije su predstavljene komunikacijske aktivnosti VSTV-a, kao i praksa Suda Bosne i Hercegovine. Pored toga, uloga i značaj komuniciranja s javnošću su bili posebna tema diskusije.

Konferencija je okupila oko 50 učesnika, uključujući predsjednike sudova, glasnogovornike i stručne saradnike u sudovima.

Potpredsjednica VSTV-a BiH Ružica Jukić je istakla da je cilj konferencije analizirati trenutno stanje i definisati buduće korake potrebne za unaprijeđenje saradnje sa medijima i komunikacije između pravosudnih institucija i javnosti, i dodala „da se aktivnostima koje VSTV BiH provodi u ovoj oblasti nastoji osigurati bolje razumjevanje građana o načinu funkcionisanja i radu pravosudnih institucija, kao i izazova sa kojima se pravosuđe u svom radu suočava“. „Sigurna sam da otvorenim prezentovanjem možemo dobiti razumijevanje i podršku javnosti za napore koje preduzimamo u oblasti reforme i unaprjeđenja rada pravosudnih institucija. Želimo uspostaviti strateško komuniciranje i pružiti podršku sudovima u unaprjeđenju sposobnosti da bolje upravljaju odnosima sa javnošću i saradnjom sa medijima“, rekla je Jukićeva.

Una Kelly, voditeljica programa pravosudnog sektora u Delegaciji EU u BiH je naglasila da ne samo da pravda treba biti zadovoljena, nego se to mora i vidjeti. Istakla je da je publicitet važna komponenta u pravu na pravično suđenje, naglašavajući koliko je značajno da se odluke učine dostupnima javnosti i obrazlože. Ona je dodala da bi mediji trebali izvještavati o uspjesima i napretku u pravosuđu na nepristrasan način, bez ugrožavanja ličnih podataka ili pravnih procedura.

Na tematskoj konferenciji doneseni su sljedeći zaključci:

1. Neophodno je da sudovi preduzimaju aktivnosti kako bi se poboljšala komunikacija i saradnja s medijima i korisnicima sudova a time i pristup pravdi i transparentnost pravosuđa u BiH.

2. Potrebno je jačati kapacitete sudova i razvijati vještine za komuniciranje sa javnošću u cilju informisanja javnosti o radu pravosudnih institucija i poboljšanja percepcije javnosti o pravosuđu.

3. Potrebno je donijeti smjernice za komuniciranje sa javnošću za sve sudove, imajući u vidu pozitivno zakonodavstvo naše države.

4. Potrebno je nastaviti sa edukacijama u oblasti komunikacije i odnosa sa javnošću u pravosuđu.

Prepoznavajući važnost efikasnosti pravosuđa kao ključnog uslova za pristup evropskim integracijama, Evropska unija finansirala je projekat „Konsolidacija i dalji razvoj pravosudnog komunikacijskog i informacijskog sistema“ sa 1,8 miliona eura iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2012). Ovim projektom je započela nova faza razvoja pravosudnog informacionog sistema u BiH, a nastavljaju se aktivnosti unapređenja efikasnosti pravosuđa putem kojih će se razviti dodatne funkcionalnosti i osigurati održivost Sistema za automatsko upravljanje predmetima (CMS), smanjiti broj neriješenih predmeta i predmeta ratnih zločina u sudovima te povećati povjerenje javnosti i poboljšati reputacija pravosuđa. Uskoro će početi nastavak projekta sa VSTV-om koji finansira EU sa 1,8 miliona eura, a kroz koji će se, među mnogim drugim oblastima, nastaviti podržavati pitanje pravosuđa i medija.

Europa.ba