Modernizacija upravljanja ljudskim resursima ključna za reformu javne uprave u BiH

Završna konferencija projekta „Modernizacija sistema upravljanja ljudskim resursima u državnoj službi (EUHRM)” koji je finansirala Evropska unija održana je 22. januara 2016. godine u Sarajevu. Projekt je doprinio klasifikaciji poslova unutar javne uprave, što će pomoći vlastima da u budućnosti zapošljavaju državne službenike na jasan i transparentan način. Osim toga, projekt daje i jasan okvir na osnovu kojega će se određivati plaće državnih službenika.

Evropska je unija razvila visoke standarde u oblasti državne službe i upravljanja ljudskim resursima te stoga isto traži i od svih zemalja koje žele pristupiti EU,“ rekao je Melvin Asin, šef Odjela za saradnju pri Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini. „Držati se kriterija za pristupanje EU znači primjenu tri principa: jasno razdvajanje politike i administracije, profesionalnu i nepristranu državnu službu i sveobuhvatni kapacitet administrativnih i pravosudnih tijela u primjeni i provođenju kvalitetnih pravnih okvira,“ dodao je Asin.

Također je spomenuo i izazove u procesu reforme javne uprave. „Mnogi raniji izvještaji o zemlji zaključuju da fragmentacija i politizacija i dalje otežavaju uspostavljanje profesionalne, odgovorne, transparentne i efikasne državne zasnovane na zaslugama i sposobnostima,“ zaključio je Asin.

Državni koordinator za reformu javne uprave u BiH Dragan Ćuzulan objasnio je da projekt nije za cilj imao samo poboljšanje efikasnosti javne uprave, već i poboljšanje procedura zapošljavanja u javnoj upravi.

Projekt je pomogao poboljšati izradu novih propisa o radnim mjestima i kreiranje kadrovske politike svake ustanove prema potrebama. Bez ove reforme, u zemlji neće biti ekonomskog razvoja, niti efikasne i transparentne javne uprave,“ rekao je Ćuzulan.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici nadležnih državnih i entitetskih ministarstava i Brčko distrikta, kao i predstavnici javne uprave. Bila je to prilika da se razgovara o budućim koracima u reformi upravljanja ljudskim resursima u državnoj službi u BiH.

U projektu je učestvovalo oko 700 državnih službenika, uključujući 24 trenera koji će nastaviti prenositi znanje stečeno tokom projekta.

Evropska unija je finansirala projekt iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć u iznosu od 1.769.000,00 eura. Projekt je u protekla 24 mjeseca provodila firma Eurecna S.p.A. u konzorciju sa GDSI i Đikić Consulting Services.

 

VAŽNIJE PUBLIKACIJE

Europa.ba