Okrugli stol sa zvaničnicima FBiH: Građani imaju pravo na kvalitetnu javnu upravu

Snažnija politička podrška je potrebna da usmjeri reformu javne uprave u FBiH i diljem čitave BiH, ponovljeno je na okruglom stolu sa institucijama FBiH, kantonalnim koordinatorima i relevantnim predstavnicima vlasti koji je održan 28. februara 2020. godine.

Nivo FBiH i kantoni trebaju blisko da koordinišu zakonodavne aktivnosti u ovoj oblasti, a vodeći se principima javne uprave SIGMA programa Evropske unije i OECD-a, naglasio je šef Odjela za EU integracije pri Delegaciji EU u BiH Krassimir Nikolov.

“Gledano iz perspektive Evropske unije, izmjene se moraju sprovesti na koordinisan i harmonizovan način kako bi zemlja napredovala kao jedan front. Radi toga je usvajanje okvira za reformu javne uprave cijele zemlje i zajedničkog akcionog plana koji je trenutno u izradi od suštinske važnosti,” Nikolov je podcrtao.

Zajednički sastanak, prvi te vrste održan uz facilitaciju SIGMA-e, imao je za cilj okupiti sve relevantne aktere koji rade na reformi javne uprave diljem FBiH kako bi se razgovaralo o procesu harmonizacije zakonodavstva javne uprave i mogućnostima za poboljšanje koordinacije. EU ostaje spremna pružiti podršku kroz IPA fondove, TAIEX instrument, te kroz stručnu pomoć kada su u pitanju nadolazeći zakonodavni prijedlozi.

Europa.ba