Poduzetničko učenje u obrazovnim sistemima ključno za povezivanje obrazovanja i poslovnog sektora

Završna konferencija i prezentacija rezultata projekta „Poduzetničko učenje u obrazovnim sistemima BiH – faza II”, koji je finansirala EU, održana je u Sarajevu, 12. februara 2016. godine.

Tokom posljednje dvije godine, ovaj projekt je bio posvećen provedbi Strategije učenja o poduzetništvu u obrazovnim sistemima BiH (2011 – 2015). Ovim projektom je također uvedeno učenje o poduzetništvu u formalnom obrazovanju na temelju međupredmetnog pristupa na ISCED nivoima 2 i 3, te u neformalnom obrazovanju kao sastavni dio cjeloživotnog učenja o poduzetništvu posvećenog podršci malim i srednjim preduzećima.

„Prema riječima Evropske fondacije za obuku, jedan of glavnih izazova za zemlje ovog regiona je nedostatak učešća obrazovnih organa u promociji poduzetničkog učenja, a naročito poduzetništva kao ključne kompetencije, kao i nedovoljno poznavanja poduzetničkih vještina”, izjavio je Massimo Mina, voditelj Odjela za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju pri Delegaciji EU u BiH.

“Uspješnom provedbom ovog projekta, koji je nastavak prve faze projekta, bh. obrazovni organi vlasti su dokazali da su u ovoj oblasti mnogo više napredovali od svojih susjeda”, dodao je Mina.

Boris Ćurković, voditelj projektnog tima, je naglasio značaj podrške obrazovnim institucijama u implementaciji poduzetničkog učenja. „Projektom je razvijena metodologija i smjernice za uvođenje učenja o poduzetništvu u osnovnim i srednjim školama, te se ova vrsta metodologije provodi u skoro deset posto škola širom zemlje”, riječi su Ćurkovića.

Adnan Husić, predstavnik Ministarstva civilnih poslova BiH, objasnio je da uvođenje poduzetništva u osnovne i srednje škole podrazumijeva upotrebu nastavnog pristupa, odnosno da se poduzetništvo ne treba izučavati kao zaseban predmet, već je fokus na prelasku sa ideje na praktičnu provedbu, pri tom pripremajući učenike za buduću karijeru.

Predstavnici škola iz cijele zemlje su istakli svoje zadovoljstvo pristupom korištenim u projektu, budući da su učenici imali priliku upoznati praktični rad u različitim oblastima koji im je omogućio da razvijaju sopstvene ideje u različitim poslovnim poljima.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici nadležnih ministarstava, škola i ostalih institucija obrazovnog sektora u BiH.

Projekt finansira Evropska unija u iznosu od 940.180 eura iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2011). Implementator projekta je konzorcij koji čine EPRD Ltd. u saradnji sa GOPA i ÖSB.

Europa.ba