EU i UNHCR pomažu ekonomsku održivost 20 porodica raseljenih osoba i povratnika iz Prijedora

Dvadeset porodica na području Grada Prijedora, od kojih pet raseljenih i petnaest povratničkih, potpisalo je 4. marta 2016. godine ugovore o pomoći u ekonomskoj održivosti, osiguranoj putem 8,1 miliona eura vrijednog projekta “Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma”, koji finansira Evropska unija (u iznosu od 7 miliona eura kroz program IPA-u 2012), a sufinansira i implementira UNHCR u suradnji sa projektnim partnerima u deset prioritetnih općina u Bosni i Hercegovini.

Potpisivanjem ugovora u okviru provedbe projekta poznatog i pod nazivom ‘Moje mjesto pod suncem’, četiri porodice na području Grada Prijedora dobilo je poljoprivredne mašine, šest porodica je dobilo plastenike veličine 150 m2 sa sistemom za navodnjavanje, osam porodica je dobilo steone krave i junice, a dvije porodice su dobile 20 ovaca. „Ovom ćemo donacijom ekonomski podržati i osnažiti te porodice, kako bi njihova integracija i reintegracija u društvene tokove bila što lakša i kvalitetnija,“ istaknula je prilikom potpisivanja ugovora Božica Pavković-Đurić, koordinatorica projekta organizacije Bosanski humanitarni logistički servis (BHLS), zahvalivši Gradu Prijedoru na tehničkoj podršci, sudjelovanju u radu Radne grupe za ekonomsku održivost i pomoći korisnicima u prikupljanju potrebne dokumentacije za sudjelovanje u projektu, uključujući i oslobađanje od plaćanja takse kod prikupljanja potrebne dokumentacije.

Smail Šumić iz Donje Ljubije, jedan od korisnika donacije koji je dobio steonu junicu, rekao je prilikom potpisivanja ugovora: “Sad imamo kravu i tele, a možete sami zaključiti šta to znači za jednu desetočlanu porodicu.”

Bosanski humanitarni logistički servis (BHLS) zadužen je za provedbu komponente ekonomske održivosti u okviru projekta „Moje mjesto pod suncem“, a do kraja 2016. godine će pružiti pomoć za još 60 najugroženijih interno raseljenjih i povratničkih porodica u Prijedoru, Gradišci, Derventi i Bosanskom Petrovcu.

Ovo je veoma važan dan za ove porodice, ali i za sve nas. Prijedor je grad sa najvećim brojem povratnika, raseljenih lica i izbjeglica u BiH, i upravo zbog toga želim zahvaliti Europskoj uniji i UNHCR-u kao investitorima projekta, te Bosanskom humanitarnom logističkom servisu (BHLS-u), koji je implementirao ove aktivnosti”, kazao je prilikom potpisivanja ugovora Milenko Đaković, zamjenik gradonačelnika Grada Prijedora.

Cilj projekta “Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma”, je pomoći najmanje 2.400 ugroženih raseljenih osoba i povratnika u BiH, uključujući žene žrtve rata, u pronalaženju rješenja za društvene izazove sa kojima se svakodnevno susreću, kroz usku saradnju lokalnih vlasti, lokalne zajednice, civilnog društva i projektnih partnera, zajedno sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Projektni partneri u suradnji sa lokalnim vlastima identificiraju potrebe raseljenih lica i povratnika, sa ciljem jačanja njihove socijalne zaštite i inkluzije, omogućavanja zdravstvene zaštite za starije osobe, obrazovanja za djecu, pružanja besplatne pravne pomoći, psiho-socijalnog savjetovanja i stambenih uslova. Projekat je započeo u 2014. godini i provodit će se do 2016. godine u općinama Bosanski Petrovac, Gradiška, Prijedor, Derventa, Maglaj, Bijeljina,  Živinice, Mostar, Foča te Brčko distriktu.

Partneri u implementaciji projekta su Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), Dječiji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF), Međunarodna organizacija za migracije (IOM), Hilfswerk Austria International (HWA), Bosanski humanitarni logistički servis (BHLS), Fondacija lokalne demokratije (FLD), te Udruženje Vaša prava BiH.

Europa.ba