Komesar Hahn: Dobar i brz napredak je u zajedničkom interesu BiH i EU

Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn je prilikom posjete Bosni i Hercegovini 21. marta 2016. godine pozvao na nastavak reformskih napora kako bi se postizao napredak u koracima potrebnim za integraciju u Evropsku uniju.

On je razgovarao sa ključnim državnim i entitetskim zvaničnicima, a među njima i sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i članom Predsjedništva Draganom Čovićem, ministrom vanjskih poslova Igorom Crnadkom, predsjednikom Vlade Federacije BiH Fadilom Novalićem i predsjednicom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović.

U svjetlu nedavnog podnošenja zahtjeva za članstvo, komesar Hahn je razgovarao o posljednjem razvoju događaja i naporima vlasti u zemlji na integracijskom putu. Ističući da je dobar i brz napredak u zajedničkom interesu BiH i EU, on se posebno fokusirao na provedbu Reformske agende, trenutne pregovore o prilagodbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te potrebi osiguranja učinkovitog i djelotvornog mehanizma koordinacije po pitanjima koja se tiču EU. Također je naglasio značaj objavljivanja popisa stanovništva, kao i funkcionalne vladavine prava, kao osnova za napredovanje BiH na putu EU integracija.

Snimak konferencije za štampu komesara Johannesa Hahna i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića:

Europa.ba