EUSR podržao obilježavanje 150 godina štampanih medija u Bosni i Hercegovini

Ured specijalnog predstavnika EU podržao je kampanju kojom Mediacentar Sarajevo obilježava 150-tu godišnjicu od izlaska “Bosanskog Vjestnika”, prvih štampanih novina u Bosni i Hercegovini.

Prvo izdanje Bosanskog Vjestnika objavljeno je 7. aprila 1866. godine, i kao prve štampane novine u BiH obilježile su početak modernih i redovnih štampanih medija u zemlji. Sačuvano je 25 kopija ovog izdanja koje su digitalizovane u arhivama Mediacentra Sarajevo.

Danas je u Mediacentru otvorena posebna izložba 60 novinskih naslovnica.

A special exhibition featuring 60 newspapers’ covers was opened today in the Mediacentre.

Današnju izložbu vidimo kao priliku da se istakne značaj, ne samo štampanih, već i svih drugih medija u službi informiranja javnosti i zaštite slobode izražavanja, ljudskih prava i demokratije. U tom smislu, Evropska unija pridaje veliku važnost ovom pitanju te i dalje daje prioritet radu na slobodi izražavanja i slobodi medija u procesu pristupanja EU,” rekla je Jamila Milović-Halilović, vršiteljica dužnosti šefa komunikacija u Delegaciji EU i Uredu specijalnog predstavnika EU. “Prisustvujući ovoj izložbi, a istovremeno uvažavajući neumitni uspon online medija, usudila bih se reći da novinarstvu nije kraj. Upravo suprotno – online mediji ne zamjenjuju tradicionalne medije, već im stvaraju jaku konkurenciju. Novinski naslovi će i dalje imati svoju težinu, zahvaljujući profesionalnom i istraživačkom novinarstvu.

U okviru ove kampanje, Mediacentar je danas također organizovao konferenciju o medijima i izazovima digitalnog doba koja je okupila vodeće novinare i medijske profesionalce u BiH.

Europa.ba