Poslanici Evropskog parlamenta: Daljnje reforme potrebne u Bosni i Hercegovini

Poslanici Evropskog parlamenta su putem rezolucije pozdravili zahtjev za članstvo Bosne i Hercegovine u EU.

“BiH je podnijela zahtjev za članstvo u EU u istoj sedmici u kojoj je Evropsko vijeće raspravljalo o UK referendumu. Time se pokazalo da je EU model još uvijek privlačan”, rekao je izvjestilac Evropskog parlamenta Cristian Dan Preda. “Evropski parlament je odlučan podržati BiH na putu u EU pozivajući Vijeće da ispita zahtjeva za članstvo što je prije moguće. EP podržava BiH da ostane na putu reformi”, dodao je.

Poslanici pozdravljaju prvo pozitivnije izvješće Evropske komisije o BiH i izražavaju svoju nedvosmislenu predanost evropskoj perspektivi BiH. Pozdravljaju zahtjev za članstvo u EU-u koji je BiH podnijela 15. februara 2016., te pozivaju vlasti da nastave s ustavnim, pravnim i političkim reformama.

Zastupnici u Rezoluciji pozivaju na odbacivanje ideje planiranog referenduma u Republici Srpskoj o pravosuđu BiH, jer predstavlja izazov za koheziju, suverenost i cjelovitost države.

Oni žale zbog činjenice da je korupcija, uključujući korupciju na najvišoj razini, i dalje raširena. Nadalje, zabrinuti su zbog povećanog pritiska političkih aktera na pravosuđe. Ističu da je hitno potrebno ojačati neovisnost pravosuđa u BiH.

Europa.ba