Započeli radovi na sanaciji pravosudnih institucija u Doboju koje finansira EU

Danas su u Doboju zvanično započeli radovi na sanaciji zgrade pravosudnih institucija koja je teško oštećena u poplavama u maju 2014. godine.

EU je osigurala sredstva u iznosu od 715.000 eura za sanaciju ove zgrade u kojoj su smješteni Okružno tužilaštvo, Okružni sud, Privredni okružni sud i Osnovni sud.

Ove pravosudne institucije trenutno rade u neadekvatnim okolnostima, bez osnovnih uslova za rad i prostorija (sudnice, arhiva, kancelarije i zajedničke prostorije).

Glavna tužiteljica Željka Radović, predsjednik Okružnog suda Duško Ninković, predsjednica Privrednog okružnog suda Jovanka Jovanović i predsjednik Osnovnog suda Goran Đurić izrazili su iskrenu zahvalnost EU za ovu podršku. Naglasili su da će ova pomoć konačno osigurati adekvatne uslove rada za zaposlenike, kao i bolje prostorije i usluge za građane, što će dovesti do normalizacije rada pravosudnih institucija u Doboju.

Očekuje se da će radovi biti završeni u junu sljedeće godine. Radove na projektu izvodi građevinsko društvo “Gradnja Invest 2”.

Projekat je dio šireg paketa pomoći EU u sanaciji zgrada sudova i tužilaštava širom Bosne i Hercegovine, u okviru podrške jačanju vladavine prava u BiH.

Europa.ba