Sedmica klimatske diplomatije: održanje momentuma podrške za klimatsku akciju

Od 12. do 18. septembra, ambasade širom svijeta obilježavaju sedmicu klimatske diplomatije događajima kojima se ističe značaj klimatske politike u EU i šire.

Konferencije, javne debate, izložbe, filmovi i aktivnosti na društvenim mrežama imaju za cilj da podstaknu informiranu raspravu i zajednički odgovor na klimatske izazove. Ovi događaji se nadovezuju na Pariski sporazum – prvi univerzalni, pravno obavezujući globalni dogovor o klimi postignut u Parizu u decembru prošle godine.

EU je odigrala ključnu ulogu u postizanju ovog sporazuma i sada se fokusira na ratifikaciju i njegovu provedbu u praksi. Visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije, Federica Mogherini je ovim povodom rekla: “Sigurnost i prosperitet u Evropi su povezani sa izazovima s kojima se suočavamo zbog klimatskih promjena i degradacije okoliša. EU predvodi svojim primjerom time što provodi svoje obaveze o održivom razvoju i klimatskim promjenama, i igra važnu ulogu u pružanju podrške svojim partnerima u realizaciji Agende 2030 i Pariskog sporazuma“.

Komesar za klimatske akcije i energetiku Miguel Arias Cañete je dodao: “Jednako važno kao ratifikacija Pariskog sporazuma je njegova puna provedba u praksi. Predanost klimatskoj akciji i klimatske politike omogućavaju nam provedbu naših obaveza. Isto tako, mi moramo da obavimo svoj dio posla u vezi ratifikacije: ratifikacija sporazuma od strane EU bi pokazala solidarnost i jedinstvo u ovim izazovnim vremenima. Hajde da to uradimo!

 

  • Pratite aktivnosti u vezi sedmice klimatske diplomatije koje se odvijaju na društvenim mrežama koristeći #ClimaDiplo
Europa.ba