Dosegnut iznos od jedne milijarde eura nakon što je EU pojačao potporu za mikropoduzetnike

Bruxelles, 27. listopada 2016.

Otkad je EU pokrenuo svoje mikrofinancijske inicijative, potpisano je više od 100 sporazuma s pružateljima usluga mikrofinanciranja kako bi se pružila potpora za više od 100 000 mikropoduzetnika u 23 države članice EU-a.

Cilj je te suradnje Europskog investicijskog fonda (EIF), Europske komisije i pružatelja usluga mikrofinanciranja dodijeliti mikrozajmove u iznosu većem od jedne milijarde eura u cijelom EU-u putem mikrofinancijskog instrumenta Progress i Programa EU-a za zapošljavanje i socijalne inovacije (EaSI). Ciljni korisnici zajmova uključuju nezaposlene mikropoduzetnike, mlade samozaposlene, manjinske skupine, žene i ruralne zajednice u kojima mikrofinanciranje može pomoći u radnoj integraciji, zdravstvu, socijalnom stanovanju i obrazovanju.

Marianne Thyssen, povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage, izjavila je: „Vjerujemo da se mikrofinanciranjem otvaraju mogućnosti koje imaju golem potencijal u pogledu otvaranja radnih mjesta jer se njime poboljšava pristup financiranju, ljudima se daje prilika da upotrijebe svoje vještine i talent, a poduzetnicima je odskočna daska koja im je potrebna da bi osnovali i razvili poduzeće. Zahvaljujući financiranju EU-a, porasla je dostupnost mikrokredita na tržištu te očekujemo da će u Europi biti dodijeljeni mikrozajmovi u iznosu većem od jedne milijarde eura.”

Izvršni direktor EIF-a, Pier Luigi Gilibert, izjavio je: „U europskom gospodarstvu sve je jasnija uloga mikrofinanciranja kao sredstva za otvaranje radnih mjesta i gospodarski rast.  Pametan, održiv rast može se postići samo ako se alatima za financiranje kojima se koristimo pomaže u borbi protiv socijalne isključenosti. Iznos mikrofinanciranja od jedne milijarde eura može znatno pomoći ljudima da osnuju i razviju svoja mala poduzeća, a EIF je ponosan što može biti dio tog uspješnog projekta.”

Europska mreža za mikrofinanciranje danas u Bruxellesu organizira događaje povodom drugog Dana mikrofinanciranja u EU-u.

EIF je od pokretanja EaSI-ja već potpisao 33 transakcije u 18 zemalja, čime su dodijeljena financijska sredstva u iznosu od 660 milijuna eura za više od 50 000 mikropoduzeća i socijalnih poduzeća. Mikropoduzeća ili socijalna poduzeća koja žele podnijeti zahtjev za (mikro)zajam u okviru EASI-ja mogu to učiniti izravno tako da kontaktiraju jednu od EIF-ovih institucija za mikrofinanciranje.

EIF neće dodjeljivati financijsku potporu izravno poduzećima i korisnicima mikrozajmova, već će to činiti putem lokalnih financijskih posrednika kao što su institucije za mikrofinanciranje, socijalno financiranje i jamstva te banke aktivne u EU-28 i drugim zemljama koje sudjeluju u programu EaSI. Ti će posrednici biti u izravnom kontaktu sa zainteresiranim stranama kako bi pružili potporu u okviru jamstva EaSI-ja.

O mikrofinancijskoj potpori EU-a

Europski mikrofinancijski instrument Progress pokrenut je 2010. kako bi se povećala dostupnost mikrokredita – zajmova u iznosu manjem od 25 000 eura – za osnivanje ili razvoj malih poduzeća. Potpora EU-a za mikrofinanciranje sada se provodi putem programa EU-a za zapošljavanje i socijalne inovacije (EaSI).

Plan ulaganja za Europu također podupire mikropoduzeća putem Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU). Europski investicijski fond dosad je odobrio više od 220 sporazuma o financiranju s potporom iz EFSU-a, pri čemu ukupno financiranje u okviru EFSU-a iznosi 7,5 milijardi eura. Očekuje se da će gotovo 290 000 novih poduzeća, MSP-ova i srednje kapitaliziranih poduzeća imati koristi od tog novog izvora financiranja.

O Programu za zapošljavanje i socijalne inovacije

Cilj je Programa Europske Komisije za zapošljavanje i socijalne inovacije (EaSI) pridonijeti postizanju cilja EU-a u smislu visoke razine zapošljavanja, primjerene socijalne zaštite, borbe protiv socijalne isključenosti i siromaštva te poboljšanja radnih uvjeta. Plan jamstava u okviru programa EaSI pokrenut je u lipnju 2015., financira ga Europska komisija, a njime upravlja Europski investicijski fond.

On pruža potporu financijskim posrednicima koji nude mikrozajmove poduzetnicima ili financiranje socijalnim poduzećima. Cilj je povećati pristup mikrofinanciranju za ugrožene osobe koje žele osnovati ili razviti svoja poduzeća ili mikropoduzeća, i to posebice zajmovima od najviše 25 000 eura. Osim toga, Europska komisija prvi put pomaže socijalnim poduzećima ulaganjem u iznosu od najviše 500 000 EUR. Putem jamstva EaSI-ja trenutačno se provode mikrofinanciranje i potpora socijalnom poduzetništvu, čime se posrednicima omogućuje rad s mikropoduzetnicima i socijalnim poduzećima koji inače ne bi mogli dobiti financiranje zbog razmatranja rizika.

Nadalje, Komisija jača socijalnu dimenziju EFSU-a za mikrofinanciranje i socijalno poduzetništvo. Općenito se očekuje da će ukupan iznos potpore za ta područja porasti (sa 193 milijuna eura u okviru programa EaSI) na otprilike jednu milijardu eura, čime će se pokrenuti dodatna ulaganja u vrijednosti od otprilike 3 milijarde eura.

O Europskom investicijskom fondu

Europski investicijski fond (EIF) dio je grupe Europske investicijske banke. Glavna mu je misija pružiti potporu europskim mikro-, malim i srednjim poduzećima pomažući im u pristupu financiranju. EIF osmišljava i razvija rizični kapital i kapital za rast, jamstva i instrumente mikrofinanciranja koji su usmjereni posebno na taj tržišni segment. U toj ulozi EIF teži ciljevima EU-a kojima se podupiru inovacije, istraživanje i razvoj, poduzetništvo, rast i zapošljavanje.

Za više informacija o mikrofinanciranju EU-a i potpori za socijalno poduzetništvo pogledajte:

Program EaSI      

Potpora EU-a za socijalno poduzetništvo

 

Europa.ba