Poslovni inkubator, poticaj lokalnom poduzetništvu, otvoren u Ljubuškom

Poslovni inkubator koji podržava Evropska unija službeno je otvoren 23. oktobra u poslovnoj zoni Zvirići u Ljubuškom. Inkubator će ugostiti oko 20 start-up poduzeća i stvoriti mrežu poslovnih usluga putem programa mentorstva za najmanje 200 potencijalnih poduzetnika, a osigurava im prostor za susrete, razmjenu znanja, iskustava i koordinaciju zajedničkih aktivnosti, kao i prostor za neke manje poslovne djelatnosti. Otvaranje poslovnog inkubatora, što je već solidno postignuće samo po sebi, predstavlja investiciju koja će pomoći privući veći broj poduzetnika za pokretanje i rast njihovih poslovnih subjekata u novom objektu te u konačnici povećati zaposlenost u Zapadnohercegovačkom kantonu.

Poslovni inkubator je sagrađen u sklopu projekta „Home grown business“, vrijednosti nešto više od 630.000 eura od čega je Evropska unija osigurala gotovo pola miliona eura. Cilj projekta je izgradnja i unapređenje operativnog okvira za razvoj malih i srednjih poduzeća (MSP) kroz razvoj lokalne poslovne infrastrukture i usluga, a dio je ukupne pomoći od 5,2 miliona eura bespovratnih sredstava za lokalni ekonomski razvoj u cijeloj Bosni i Hercegovini, finansiranom kroz program IPA 2011 Evropske unije, sa ciljem unapređenja poslovnog okruženja za mala i srednja poduzeća kroz lokalna partnerstva.

Šef Pododjela Operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu Martin Schieder je istakao: „Evropska unija stavlja veliki naglasak na razvoj i jačanje MSP-a, koji su okosnica privrede EU i BiH. Za ovaj sektor je tokom 15 godina osigurano oko 40 miliona eura. Trenutno pripremamo projekte u vrijednosti 13 miliona eura iz programa IPA II, za podršku integriranom socioekonomskom razvoju. Međutim, nastavak pomoći Evropske unije u ovom sektoru će uvelike ovisiti o opipljivim poboljšanjima za MSP-e na lokalnoj razini kako bi se unaprijedila poslovna klima i institucionalni i operativni okvir za bolju konkurentnost malih i srednjih poduzeća.“

Dobrodošlicu na ceremoniji otvaranja su također izrazili Nevenko Barbarić, načelnik Općine Ljubuški, Zdenko Ćosić, premijer Zapadnohercegovačkog kantona, Amir Zukić, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta i Marinko Čavara, predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine.

Na kraju svečanosti, uručeni su certifikati odabranim mentorima koji tvore mrežu koja će pružiti usluge postojećim i budućim poduzetnicima u Zapadnohercegovačkom kantonu.

Ovaj dvoipogodišnji projekat provodi Razvojna agencija Zapadnohercegovačkog kantona – HERAG, u saradnji s partnerima Vladom Zapadnohercegovačkog kantona, Općinom Ljubuški, Udruženjem poslodavaca Posušja i Udruženjem poljoprivrednika Zapadnohercegovačkog kantona.

Europa.ba