Promicanje medijskog pluralizma i demokracije: Komisija domaćin drugoga Godišnjeg kolokvija o temeljnim pravima

Europska komisija 17. i 18. studenoga bit će domaćin drugoga Godišnjeg kolokvija o temeljnim pravima. Sudionici će raspravljati o medijskom pluralizmu i demokraciji.

Istraživanje Eurobarometra objavljeno danas, 17. studenoga, pokazuje da su europski građani zabrinuti u pogledu neovisnosti medija, da su razine povjerenja u medije niske te da građane brine utjecaj govora mržnje na internetu.

Prvi potpredsjednik Frans Timmermans, povjerenik Günther Oettinger i povjerenica Věra Jourová vodit će rasprave s visokim predstavnicima medija, država članica, europskih institucija i međunarodnih organizacija, akademske zajednice i civilnog društva o tome kako zaštititi i promicati slobodu i pluralizam medija u EU-u.

Ususret kolokviju prvi potpredsjednik Frans Timmermans izjavio je: „Slobodni i pluralistički mediji okosnica su naših demokratskih društava. Bez kvalitetnih medija ne može se razvijati javna rasprava. Zato moramo osigurati da novinari potpuno slobodno mogu obavljati svoj posao. Ako želimo da naše demokracije pravilno funkcioniraju, građani Europe moraju moći vjerovati u neovisnost medija.”

Povjerenik za digitalno gospodarstvo i društvo Günther Oettinger izjavio je: „Kvalitetno novinarstvo utemeljeno na činjenicama neophodno je za naše demokracije. Da bi mediji mogli dobro obavljati svoj posao potrebno je pravo okružje. Nedavno smo u okviru novih propisa EU-a o audiovizualnim djelatnostima predložili jačanje neovisnosti regulatora medija. Računam na potporu Europskog parlamenta i država članica tom prijedlogu.”

Europska povjerenica za pravosuđe, potrošače i ravnopravnost spolova Věra Jourová dodala je:„Raširen govor mržnje na internetu koji je otkriven istraživanjem Eurobarometra pokazuje utjecaj prijetnji novinarima i novim medijskim subjektima te njihova zlostavljanja. To se pitanje hitno treba riješiti. Građani se moraju osjećati sigurno dok iznose svoje stavove na internetu, a novinari moraju moći slobodno i bez vanjskih utjecaja obavljati svoj posao. Komisija će istražiti mogućnosti zaštite novinarskih izvora i propisa o zviždačima u EU-u.”

Zabrinutost javnosti i novinara u pogledu neovisnosti medija

Prije Kolokvija Komisija je provela javno savjetovanje i istraživanje Eurobarometra o medijskom pluralizmu i demokraciji. Rezultati su dostupni na internetu i bit će uključeni u rasprave. Na temelju rezultata Eurobarometra uočeni su sljedeći problemi:

  • većina ispitanika (57 %) ne vjeruje da su njihovi nacionalni mediji slobodni od političkog ili komercijalnog pritiska,
  • nešto više od polovine ispitanika (53 %) smatra da njihovi nacionalni mediji pružaju pouzdane informacije,
  • 75 % ispitanika koji sudjeluju u raspravama na društvenim medijima vidjeli su ili doživjeli zlostavljanje, govor mržnje ili prijetnje na internetu, a gotovo polovina njih (48 %) izjavila je da zbog toga više nisu bili motivirani za sudjelovanje u raspravama,
  • svega 37 % ispitanika smatra da je tijelo koje nadgleda audiovizualne medije u njihovoj zemlji slobodno i neovisno od pritisaka,
  • razine povjerenja u medije najniže su među osobama u najlošijoj financijskoj situaciji i s najnižim obrazovanjem.

Na Kolokviju će biti riječi o nekoliko tema:

  • zaštiti i promicanju slobode medija i njihove neovisnosti od političkih i financijskih pritisaka,
  • osnaživanju novinara i njihovoj zaštiti od prijetnji, fizičkog nasilja i govora mržnje,
  • važnosti medijske pismenosti i medijske etike u političkim raspravama i političkom sudjelovanju,
  • prilikama i izazovima povezanima s novim medijskim okruženjem, internetskim platformama i socijalnim medijima.

Kolokvij se može pratiti uživo na internetu. Zaključci i predložene mjere koje odražavaju rasprave finalizirat će se i naknadno objaviti na Komisijinim internetskim stranicama o temeljnim pravima.

Dodatne informacije

Informativni članak o istraživanju Eurobarometra o medijskom pluralizmu

Istraživanje Eurobarometra o medijskom pluralizmu i demokraciji za 2016.

Program Kolokvija

Sažeto izvješće o javnom savjetovanju „Medijski pluralizam i demokracija”

Novi audiovizualni propisi EU-a koje je Komisija predložila u svibnju 2016.

Praćenje medijskog pluralizma

Projekti koje podupire EU u području slobode medija

Izvješće Agencije za temeljna prava „Nasilje, prijetnje i pritisci na novinare i druge medijske subjekte u Europskoj uniji.”

Izvješće Agencije za temeljna prava „Poticanje u medijskom sadržaju i politički diskurs u državama članicama Europske unije”

 

Europa.ba