EU pokrenula projekat „Mediji i javni ugled“

Novi projekat koji finansira Evropska unija, a čiji je cilj uspostava transparentnosti medijskog vlasništva, finansiranja medija i oglašavanja u Bosni i Hercegovini pokrenut je 18. novembra 2016. godine na konferenciji u Sarajevu. Projekt pod nazivom „Mediji i javni ugled“ se fokusira na pripremu pravnog okvira za transparentnost medija, što je posebno važno za slobodu izražavanja, zaštitu novinara i spriječavanje neprimjerenog pritiska na medije.

Ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH, ovom prilkom naglasio je da je sloboda medija i sloboda izražavanja važan uslov za članstvo u Evropskoj uniji. „I dalje postoji svojevrstan pravni vakuum, posebno kada je riječ o medijskom vlasništvu. Nadam se da će ova konferencija pokrenuti javnu raspravu na ovu temu i da će rezultat biti konkretne zakonske mjere“,  rekao je ambasador Wigemark.

Također je podsjetio da je Evropska komisija, u svom novom Izvještaju o BiH, pozvala zemlju da unaprijedi uslove u području slobode izražavanja i uloge medija. „Osiguravanje adekvatne zaštite novinara i primjereno provođenje zakona kao odgovor na slučajeve prijetnji, zajedno sa završetkom reforme javnog RTV sistema i usvajanjem odgovarajućeg zakona o transparentnosti vlasništva nad medijima, moraju biti u fokusu vlasti u BiH“, izjavio je ambasador Wigemark.

Ismir Jusko, ministar komunikacija i transporta BiH ocjenio je projekat važnim korakom na putu Bosne i Hercegovine u EU s obzirom da aktivnosti uključuju i usklađivanje sa EU standardima na polju slobode medije i neovisnosti. „Ubijeđen sam da će BH novinari i njihovi partneri na pravi način implementirati ovaj projekat, a u tome će imati punu podršku Ministarstva komunikacija i prometa BiH“, rekao je ministar Jusko.

Borka Rudić, generalni sekretar udruženja BH novinari istakla je da je cilj zakonske regulacije zaštita slobode izražavanja, prava građana na profesionalne, fer i objektivne informacije i zaštita medija od političkih pritisaka.
Mediji su zagovornici transparentnosti vlasti, organizacija civilnog društva, akademske zajednice i drugih segmenata društva u BiH, a ovaj projekt ima za cilj osigurati da i mediji budu transparentni“, zaključila je Rudić.

Projekat „Mediji i javni ugled“ vrijedan je 250.000 eura od čega EU finansira 90%.  Provodi ga konzorcij koji čine Fondacija Media centar Sarajevo, Vijeće za štampu i online medije u BiH, NVO JaBiHEU i Udruženje BH novinari.

Europa.ba