Komisija potiče rast novoosnovanih poduzeća u Europi

Strasbourg, 22. studenoga 2016.

Inicijativom za osnivanje i širenje poduzeća Komisija inovativnim europskim poduzetnicima želi pružiti priliku da postanu vodeći na svjetskom tržištu. Njome se objedinjuju sve postojeće mogućnosti koje pruža EU, a pozornost se usmjerava i na ulaganja u poduzetnički kapital, stečajno pravo i oporezivanje.

Europa obiluje inovativnim idejama i poduzetničkim duhom. Međutim, mnoga nova poduzeća ne prežive prvih nekoliko kritičnih godina ili se odlučuju okušati sreću u trećoj zemlji a da ne pokušaju iskoristiti bazu od 500 milijuna potrošača u EU-u. Europska komisija čvrsto želi promijeniti taj trend i pomoći novoosnovanim poduzećima da potpuno ostvare svoj potencijal za inovacije i otvaranje radnih mjesta.

Potpredsjednik Jyrki Katainen, zadužen za zapošljavanje, rast, ulaganja i konkurentnost, izjavio je: Današnja lokalna novoosnovana poduzeća sutra bi mogla postati globalne uspješne priče. Želimo pomoći novoosnovanim poduzećima da ostanu i rastu u Europi. Pružit ćemo im pomoć pri svladavanju regulatornih prepreka, koje ih često muče, kako bi u potpunosti iskoristila prednosti jedinstvenog tržišta. Olakšat ćemo im dobivanje druge prilike bez stigmatizacije ako im ideja prvi put ne uspije. Poboljšat ćemo pristup financijskim sredstvima poticanjem privatnih ulaganja u poduzetnički kapital.

Povjerenica Elżbieta Bieńkowska, zadužena za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te male i srednje poduzetnike, dodala je: Današnja novoosnovana poduzeća ne iskorištavaju u potpunosti prednosti jedinstvenog tržišta. Osnivanje i širenje poduzeća diljem Europe moraju se pojednostavniti. Europa mora postati prvi izbor za dobre poslovne ideje iz kojih nastaju uspješna poduzeća. Riječ je o novim radnim mjestima, inovacijama i konkurentnosti za Europu.

Inicijativa objedinjuje niz postojećih i novih djelovanja za stvaranje usklađenijeg okvira kako bi se novoosnovanim poduzećima omogućilo da rastu i posluju u cijeloj Europi, posebice:

  • Bolji pristup izvorima financiranja: Komisija i Grupa Europske investicijske banke pokreću sveeuropski krovni fond poduzetničkog kapitala. EU će osigurati temeljna ulaganja u iznosu od najviše 400 milijuna eura, a upravitelji fonda moraju prikupiti barem tri puta toliko iz privatnih izvora, čime se osigurava najmanje 1,6 milijardi eura sredstava poduzetničkog kapitala. Njima će upravljati jedan ili više stručnjaka i iskusnih upravitelja fonda kako bi se osigurao pravi tržišni pristup. Time se nadopunjuju postojeći instrumenti financiranja EU-a kao što su Europski fond za strateška ulaganja (EFSU), Program EU-a za konkurentnost malih i srednjih poduzeća (COSME) i EU-ov program za financiranje istraživanja i inovacija Obzor 2020.
  • Druga prilika za poduzetnike: Komisija je predstavila zakonodavni prijedlog o stečajnom pravu. Njime će se omogućiti rano restrukturiranje poduzeća s financijskim problemima kako bi se spriječio stečaj i izbjeglo otpuštanje radnika. Osim toga, poštenim poduzetnicima bit će lakše iskoristiti drugu priliku bez osuđivanja za neuspješne poslovne pothvate u prošlosti jer će im se oprostiti dugovi nakon najviše tri godine.
  • Jednostavnija prijava poreza: Komisija također radi na nizu poreznih pojednostavnjenja uključujući nedavni prijedlog za zajedničku konsolidiranu osnovicu poreza na dobit (CCCTB) kojim bi se pomoglo malim i inovativnim poduzećima koja žele proširiti svoje poslovanje preko granica. Ostale inicijative obuhvaćaju planove za pojednostavnjenje sustava PDV-a Europske unije i proširivanje budućih smjernica o najboljim praksama država članica u pogledu poreznih režima za poduzetnički kapital.

Inicijativom se naglašava i pomaganje pri svladavanju regulatornih zahtjeva, poboljšanje potpore inovacijama s pomoću reformi Obzora 2020 i poticanje okruženja u kojima se novoosnovana poduzeća mogu povezati s potencijalnim partnerima kao što su investitori, poslovni partneri, sveučilišta i istraživački centri. Promjenama Obzora 2020. stvorit će se uvjeti za Europsko inovacijsko vijeće i od 2018. do 2020. iskoristiti 1,6 milijardi eura radi potpore revolucionarnim inovacijskim projektima koje osmisle novoosnovana poduzeća s potencijalom rasta. Mreža Startup Europe ojačat će se radi povezivanja klastera i povoljnih poslovnih okruženja po cijeloj Europi. Komisija će 2017. iznijeti prijedloge za jedinstveni digitalni pristupnik kojim će se omogućiti jednostavan internetski pristup informacijama o jedinstvenom tržištu, postupcima, pomoći i savjetima za građane i poduzeća. Europska poduzetnička mreža pružat će preko savjetnika za rast konkretne savjetodavne usluge novoosnovanim poduzećima, među ostalim o mogućnostima financiranja, sklapanju partnerstva i pristupu prekograničnoj javnoj nabavi. Komisija će donijeti niz mjera kako bi potaknula MSP-ove da se koriste pravima intelektualnog vlasništva te će poduzeti mjere kako bi omogućila novoosnovanim poduzećima pristup europskoj javnoj nabavi vrijednoj 2000 milijardi eura.

Kontekst:

Posljednjih godina Komisija je predložila niz politika, kao što su unija tržišta kapitala, strategija jedinstvenog tržišta i jedinstveno digitalno tržište, od kojih novoosnovana poduzeća u Europi imaju koristi. Uz pomoć mjera koje su poduzele države članice tako je nastala nekolicina predvodnika na tržištu, primjerice Spotify, Klarna, Adyen, Blockchain, Jobandtalent, N26, Algolia, Intercom, Cabify i Deliveroo.

Inicijativa se bavi trima glavnim preprekama osnivanju i širenju poduzeća u Europi koje su utvrđene u nedavnome javnom savjetovanju:

  • pristup izvorima financiranja najveći je problem za poduzetnike kad osnivaju ili šire poduzeće,
  • usklađivanje s regulatornim i administrativnim zahtjevima oduzima previše energije za proširenje poslovanja, osobito kad je riječ o prekograničnom širenju,
  • povezivanje s odgovarajućim poslovnim partnerima, tržištima i kvalificiranim radnicima još je preteško, unatoč jedinstvenom europskom tržištu koje čini 500 milijuna stanovnika.

Dodatne informacije:

 

 

Europa.ba