EU ambasador Sattler otvorio Centar za poduzetništvo u Sarajevu

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Johann Sattler je danas u Sarajevu svečano otvorio Centar za izvrsnost u poduzetništvu, koji će omogućiti dugoročnu podršku mladim poduzetnicima u pokretanju novih biznisa i otvaranju novih radnih mjesta.

Centar je uspostavljen u okviru EU4Business projekta kojeg zajednički finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 miliona eura).

Tom prilikom predstavljeno je prvih osam mladih poduzetnika koji su uz podršku ovog Centra pokrenuli svoje poslovne poduhvate u oblasti informaciono komunikacijskih tehnologija i kreativnih industrija. Radi se o prvoj od ukupno pet grupa mladih poduzetnika koji će kroz EU4Business pored stručne podrške dobiti i bespovratna finansijska sredstva za pokretanje svojih poslovnih ideja.

Ambasador Sattler je izjavio: „U ovim teškim vremenima izazvanim pandemijom zbog koje su ugrožena radna mjesta i poslovanja, EU je reagovala brzo izdvojivši preko 300 miliona eura kako bi pomogla BiH i njenim građanima. Najveći dio tih sredstava je usmjeren direktno za podršku privredi i privatnom sektoru, a neki od korisnika su i ovi mladi ljudi koji su danas dobili pomoć za ostvarenje svojih poslovnih ideja“.

Jedan od pokretača  biznisa koji su podržani kroz ovaj projekat je Abid Mešetović  i njegova firma ACKE.  „Ruku na srce, novac je super stvar, pomoći će u razvijanju i napredovanju moje firme, ali znanje koje sam  usvojio u zadnjih par mjeseci je neprocjenjivo. Moj posao se promijenio na bolje za 360 stepeni. Zahvaljujem se svima“, naglasio je Mešetović.

Vrijednost projekta za podršku razvoju poduzetništva na području Kantona Sarajevo je 250.000 eura, od čega je Evropska unija donirala 200.000 eura za direktnu podršku 25 poslovnih ideja mladih poduzetnika. Prednost će imati ideje koje će doprinijeti prevazilaženju ekonomskih i drugih posljedica uzrokovanih pandemijom COVID-19 virusa.

Osnivač Centra je lokalno partnerstvo Centar Sarajevo, kao jedno od pet lokalnih partnerstava uspostavljenih kroz EU4Business projekat koji će zajednički koordinirati aktivnosti na podržavanju poduzetništva, jednog od glavnih pokretača ekonomskog razvoja. Članice ovog partnerstva su Općina Centar Sarajevo, Udruženje CEFE BiH, Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo, Internacionalni Burch univerzitet, Bit Alijansa Sarajevo i DVC Solutions d.o.o.

„Uz podršku Evropske unije i Njemačke vlade, okupili smo niz strateških partnera i zajednički osnovali Centar za izvrsnost u poduzetništvu. Kroz njega već prolaze generacije mladih, koje pored finansijske, dobijaju i stručnu podršku. Zvanično otvaramo Centar za izvrsnost u poduzetništvu, proširujemo naše partnerstvo koje je stručna baza za podršku i promovišemo prvu generaciju podržanih poduzetnika. Na ovaj Centar i naše poduzetnike stavljamo obavezu da se dokazuju i u regionalnim okvirima. Ne sumnjam da ćemo, uz podršku Evropske unije, i naših drugih međunarodnih i BH partnera vrlo brzo početi pokazivati rezultate“, izjavio je načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić.

Poduzetničku dvomjesečnu obuku u ovom Centru, koji se nalazi u ulici Avde Jabučice 52 u Sarajevu, trenutno pohađa druga grupa polaznika, dok se uskoro očekuje raspisivanje javnog poziva za narednu. Kroz program podrške, mladi dobijaju stručnu podršku u razvoju poslovnog poduhvata i izradi biznis plana dok je za najbolje biznis planove rezervisana finansijska podrška u iznosu od po 10.000 KM te mentorstvo od strane organizacija i institucija uključenih u Lokalno partnerstvo.

Lokalnom partnerstvu se tokom današnjeg otvaranja Centra priključio niz novih institucija i organizacija, među kojima su Ministarstvo rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica Kantona Sarajevo, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, BH Telecom, Fondacija Mozaik, BC Networks i Dizart d.o.o. Sarajevo.

S ciljem jačanja ekonomije BiH, EU4Business potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. Projekat zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.

Za više informacija o EU4Business projektu posjetite: www.eu4business.ba.

Europa.ba