Banjalučki preduzetnici orijentisani prema budućnosti

Inovacioni centar Banja Luka je mjesto gdje nastaju nove ideje i gdje mladi preduzetnici stvaraju poslove koji su orijentisani prema budućnosti.

Ovo potvrđuje priča preduzetnice Ivane Petković, čiji je rad usmjeren na projekte koji uključuju onlajn oglašavanje, analitiku i digitalizaciju poslovanja. Ivana ima šest godina iskustva u e-commerce svijetu a radila je na tržištima u više od 20 zemalja Evrope, Azije i Amerike. Projekti na kojima radi uključuju psihografiju kupca, analizu tržišta i konkurencije, digitalizaciju i Business Intellegence.

„U svojih 6 godina radnog iskustva u medijima i IT-u do najveće promjene je došlo onog momenta kada sam se upustila u svijet analize podataka (data analytics). Bilo je očigledno da je to pravi izbor za mene i od tog momenta moj glavni cilj je bio usavršavanje kroz stručne kurseve, obuke i mentorstva kao i kroz rad na konkretnim projektima. U jednom momentu sam osjetila da je pravo vrijeme da svoju strast prema ovom poslu pretočim u sopstveni startup i ohrabrim druge koji imaju želju da se bave ovim poslom.“

Ivana i njen startup NeoAnalytica na tržištu nude sljedeće usluge: (Big) Data Analytics (analiza digitalnih podataka), Business Intelligence (optimizacija poslovanja na osnovu podataka, istraživanje tržišta i konkurencije, izrade prilagođenih softverskih riješenja), Advertajzing (plaćeno oglašavanje, web analitika, optimizacija), Savjetovanje (digitalizacija i optimizacija poslovanja na osnovu podataka, strategija online kampanje, oglašavanje na tržištu EU i USA).

Pored finansijske podrške, učešće u programu EU4BUSINESS za Ivanu je bilo od velikog značaja:

„Za nekog ko prvi put pokreće svoj biznis mnoge jednostavne stvari mogu da se učine veoma komplikovanim. Izuzetno mi je drago da sam imala sreću da se upoznam sa sjajnim ljudima koji sprovode projekat EU4Business u Inovacionom centru u Banjaluci koji su mi pružili mentorsku podršku i pomogli da kroz radionice riješim mnoge nedoumice, razmjenim iskustvo sa ostalim učesnicima i naučim nešto novo. Mislim da realizacija ovakvih projekata znači puno, pogotovo za tržište kakvo je Bosna i Hercegovina.“

Ivanina priča je jedna od brojnih koje svjedoče o rezultatima podrške Evropske unije i Međunarodne organizacije rada u BiH. Da se zaista radi o poslovima orijentisanim prema budućnosti potvrđuje i Stefan Jovanović koji je osnovne studije iz oblasti geodezije završio je na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Banja Luka, a master studije u Italiji na univerzitetu Politecnico di Milano gdje je stekao zvanje Master inžinjer uređenja životne sredine i geomatike.

Radno iskustvo stekao je kroz profesorski i praktični rad u kancelariji za geodetske poslove u domaćim kompanijama, kao i u Italiji tokom studija gdje je radio kao geodetski inženjer. Obrazovanje, radno iskustvo, trud i rad, doveli su ovog mladog i ambicioznog preduzetnika na ideju da pokrene kompaniju koja će ponuditi usluge izrade 3D modela objekata i konsultantske usluge iz oblasti geografsko-informacionih sistema (GIS).

„Boravak na master studijama, učenje novih tehnologija i kasnije naučni rad dali su mi ideje, znanja, vještine i motivaciju da pokrenem sopstveni biznis. Tražio sam firmu u Banjoj Luci u kojoj bih mogao da iskoristim svoje znanje. Budući da nisam uspio da pronađem adekvatnu ponudu, intenzivnije sam se počeo baviti idejom o pokretanju sopstvenog biznisa. Smatram da ukoliko ne možemo da pronađemo adekvatnu priliku, da treba da pokušamo da je stvorimo. Oblast GIS-a je zadnjih godina u ogromnoj ekspanziji, tako da sam kroz projekat EU4Business vidio priliku da se isprobam kao samostalni preduzetnik u pomenutoj oblasti.“

Startup GEOVECTOR na tržištu nudi digitalne modele terena i objekata, izradu baza podataka sa jasno definisanom geografskom odrednicom i edukacijske usluge iz oblasti GIS-a. Tokom pripreme poslovnog plana, istraživajući tržište Stefan je došao sam do saznanja da će za uslugama koje planira pružiti na tržištu, postojati potražnja u godinama koje tek dolaze.

„Prilika koja mi se pružila kroz učešće na projektu EU4BUSINESS došla je u pravom trenutku, jer  predstavlja spoj edukacije i mogućnosti za dobijanje sredstava za pokretanje biznisa. Budući da je moja poslovna ideja dobila grant sredstva, nakon faze stabilizacije poslovanja, planiram da proširim svoj tim, kao i broj klijenata.“

Ivana i Stefan poručuju svim mladima koji imaju ideje da vrijedi pokušati, a naročito ukoliko im se ukaže prilika za učešće u programima podrške razvoju preduzetništva.

Poslovne ideje Ivane Petković i Stefana Jovanovića su finansijski i stručno podržane kroz projekat „Podrška za pokretanje STARTUP-a iz oblasti IT-a” koji se realizuje u okviru projekta EU4Busines – za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju. S ciljem jačanja ekonomije BiH, EU4Business podstiče razvoj preduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. EU4Business je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 miliona eura). Projekat zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.

Projekat „Podrška za pokretanje STARTUP-a iz oblasti IT-a“ implementira Lokalno partnerstvo Banja Luka kojeg čine Gradska razvojna agencija Banja Luka, Grad Banja Luka, Inovacioni  centar Banja Luka – ICBL, Zavod za zapošljavanje RS – Filijala Banja Luka, Elektrotehnički fakultet, firme „Blok projekt” d.o.o., „Ad Lab“ s.p., „Media Lab”d.o.o., Telegroup d.o.o. i udruženja „Bit Alijansa“ i Klub poslovnih žena Republike Srpske“.

Europa.ba