Plan ulaganja za Europu: rezultati evaluacije podupiru njegovu provedbu

Komisija uzima u obzir nalaze tri evaluacije, u skladu sa svojim prijedlogom o jačanju i proširenju Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSI) koji je temelj Plana ulaganja za Europu.

Korisnost Plana ulaganja za Europu već je vidljiva u pogledu poticanja održivog povećanja ulaganja u državama članicama. S obzirom na konkretne ostvarene rezultate otkako je Komisija predstavila Plan ulaganja prije dvije godine, predsjednik Jean-Claude Juncker u govoru o stanju Unije od 14. rujna predstavio je prijedlog jačanja EFSI-ja kako bi se dodatno potaknula ulaganja.

Nakon tog prijedloga provedene su tri evaluacije, uključujući neovisnu evaluaciju koja je predviđena pri osnivanju EFSI-ja. Rezultati tih evaluacija sažeti su u današnjoj Komunikaciji Komisije te će biti temelj zakonodavne debate o prijedlogu Komisije s Europskim parlamentom i državama članicama. Na sastanku 27 država članica u Bratislavi 15. rujna te na sastanku Europskog vijeća u listopadu države članice obvezale su se usuglasiti svoje pregovaračko stajalište o prijedlogu Komisije na sastanku Ecofina 6. prosinca, uzimajući u obzir neovisnu evaluaciju.

Komisija je 14. rujna objavila svoje izvješće. Europska investicijska banka – kao strateški partner Komisije u Planu ulaganja – predstavila je svoje izvješće 5. listopada. Konačno, globalno revizorsko poduzeće EY objavilo je vanjsku neovisnu evaluaciju 14. studenoga. U sva tri izvješća utvrđeno je da je u okviru EFSI-ja već povećan pristup financiranju te je mobiliziran privatni kapital, a utvrđena su i područja u kojima je moguće poboljšati Plan ulaganja.

Predsjednik Jean-Claude Juncker izjavio je: Plan ulaganja naša je glavna politička inicijativa. Kada je riječ o poboljšanju okruženja za ulaganja u Europi, već se pokazalo da djeluje. Slušali smo i učili iz ranih iskustava. Povratne informacije koje smo dobili u skladu su s našim prijedlogom da se plan dodatno prilagodi, proširi i ojača.

Potpredsjednik Jyrki Katainen, zadužen za zapošljavanje, rast, ulaganja i konkurentnost, izjavio je: Plan ulaganja već donosi konkretne rezultate i utječe na osobe i poduzeća diljem Europe. Poduzeća mogu proširiti svoje aktivnosti, zaposliti nove ljude i ulagati više sredstava u istraživanje i razvoj. Unutar projekata koje je EIB odobrio u okviru EFSI-ja mobilizirana su ukupna ulaganja u vrijednosti 154 milijarde eura u 27 država članica te je podržano gotovo 380 000 MSP-ova. Potičemo države članice i Europski parlament da donesu naš prijedlog EFSI 2.0 bez odgode kako bi nam olakšali potporu održivom ulaganju, odnosno kako bi se omogućilo ponovno zapošljavanje u Europi i potaknuo rast.

Komisija je u svom prijedlogu za udvostručavanje trajanja i kapaciteta EFSI-ja već uzela u obzir većinu rezultata tri evaluacije. Prijedlog podrazumijeva produljenje trajanja EFSI-ja do 2020., u prvoj fazi, te povećanje ukupnog cilja ulaganja s 315 milijardi eura na najmanje pola bilijuna eura. Prijedlogom je već stavljen veći naglasak na doprinos privatnog sektora i dodanu vrijednost, kao i na povećanje transparentnosti pri odabiru projekata.

Iz sve tri evaluacije vidljiv je veći potencijal razvoja novih oblika suradnje između EFSI-ja i drugih izvora financiranja u EU-u. Kako je u njima naglašeno, potreban je detaljan nadzor kako ti izvori financiranja ne bi postali konkurencija EFSI-ju. Prijedlogom Komisije naglašavaju se i potencijalne prednosti kombiniranja EFSI-ja s drugim EU fondovima i sufinanciranja iz nacionalnih razvojnih banki, jer je to ključ poboljšanja zemljopisne pokrivenosti EFSI-ja, a posebno pridonosi njegovu jačanju u manje razvijenim i tranzitnim regijama. Među ostalim mjerama, podrška tim regijama stoga se povećava izričitim upućivanjem na bilo koju industriju koja ne bi bila obuhvaćena općim ciljevima EFSI-ja. Kako bi se stvorila stabilna ponuda projekata i ulagačkih platformi te kako bi se povećao broj kombinacija različitih fondova EU-a, u prijedlog su uvrštena i poboljšanja Europskog savjetodavnog centra za ulaganja.

Komisija je ujedno iznijela i inicijative za poboljšanje financiranja realnog gospodarstva. Države članice, primjerice, imat će koristi od jasnijih smjernica u pogledu javnih računovodstvenih pravila, osobito u području javno-privatnih partnerstava (JPP). Eurostat i EIB u rujnu su objavili vodič za statističku obradu JPP-ova.

 

Kontekst

Od studenoga 2014. Komisija je mobilizirala znatna financijska sredstva EU-a na inovativan način kojim se osigurava najveći mogući učinak javnih sredstava i pokreću privatna ulaganja. Održiva ulaganja, a posebno ulaganja u infrastrukturu i mala i srednja poduzeća, u središtu su političkog djelovanja Komisije, posebno putem učinkovitijeg korištenja ograničenih proračunskih sredstava EU-a i mjera za poboljšanje općeg poslovnog okruženja.

Plan ulaganja za Europu sastoji se od triju stupova.

  • Prvi stup čini Europski fond za strateška ulaganja, iz kojeg se osigurava jamstvo EU-a za mobilizaciju privatnih ulaganja.
  • Drugi stup čine Europski savjetodavni centar za ulaganja i Europski portal projekata ulaganja, koji osiguravaju tehničku pomoć i veću vidljivost prilika za ulaganje, a time pridonose da projekti ulaganja dopru do sektora realnog gospodarstva.
  • Treći stup sastoji se od uklanjanja regulatornih prepreka ulaganjima na nacionalnoj razini i razini EU-a.

U pogledu prvog stupa, tržišna apsorpcija bila je osobito brza u okviru tzv. komponente za MSP-ove – rezultati EFSI-ja tu su znatno iznad očekivanja. Kako bi se osiguralo dovoljno sredstava za daljnje financiranje MSP-ova uz potporu EFSI-ja, komponenta za MSP-ove povećana je u srpnju 2016. za 500 milijuna eura.

U okviru drugog stupa pokrenut je Europski savjetodavni centar za ulaganja 1. rujna 2015. Promotori projekata, tijela javne vlasti i privatna poduzeća mogu dobiti tehničku pomoć pri pokretanju svojih projekata, kako bi oni postali zreli za ulaganje. Mogu dobiti i savjete o prikladnim izvorima financiranja te imaju pristup jedinstvenom skupu tehničkog i financijskog stručnog znanja. Kako bi se ulagačima osigurala veća preglednost prilika za ulaganje koje se nude u EU-u, Komisija je kreirala Europski portal projekata ulaganja, koji je postao aktivan 1. lipnja 2016. Promotori projekata mogu podnositi svoje projekte na internetu, gdje se ti projekti uparuju s odgovarajućim prilikama za ulaganje – svojevrsna usluga pronalaženja partnera.

Kako bi se uklonile prepreke ulaganjima – riječ je o trećem stupu Plana ulaganja – Komisija je već predložila konkretne inicijative za poticanje ulaganja i lakše financiranje realnog gospodarstva, kao što je smanjenje kapitalnih zahtjeva za društva za osiguranje i reosiguranje u pogledu ulaganja u infrastrukturu. Strategija energetske unije, strategija unije tržišta kapitala, strategija jedinstvenog tržišta i strategija jedinstvenog digitalnog tržišta te paket o kružnom gospodarstvu redom sadržavaju konkretne mjere kojima će se, kada se u potpunosti provedu, ukloniti prepreke, poticati inovacije i dodatno poboljšati ulagačko okruženje. Države članice istovremeno moraju nastaviti provoditi potrebne reforme za uklanjanje prepreka ulaganjima koje su utvrđene u kontekstu europskog semestra u područjima kao što su nesolventnost, javna nabava, pravosuđe i učinkovitost javne uprave ili sektorskih propisa.

 

Dodatne informacije

 

Komunikacija od 29. studenoga Plan ulaganja za Europu: rezultati evaluacije podupiru njegovu provedbu

Pitanja i odgovori o dokumentu Plan ulaganja za Europu: rezultati evaluacije podupiru njegovu provedbu

Informativni članci o planu ulaganja, uključujući rezultate EFSI-ja za svaku državu i primjere projekata

Komunikacija od 14. rujna Jačanje europskih ulaganja za zapošljavanje i rast: Prema drugoj fazi Europskog fonda za strateška ulaganja i novom europskom planu za vanjska ulaganja.

Pitanja i odgovori o prijedlogu za proširenje EFSI-ja

Stranica s projektima iz EFSI-ja

Internetska stranica savjetodavnog centra

Internetska stranica portala projekata

 

Europa.ba