U okviru europskih strukturnih i investicijskih fondova u europsko realno gospodarstvo dosad je ubrizgano 130 milijardi eura

Bruxelles, 20. prosinca 2016.

Komisija je po prvi put izdala izvješće o napretku za pet fondova. Iz njega je vidljivo oštro povećanje ulaganja tijekom posljednjih mjeseci. Tijekom 2017. očekuje se uspostava ravnomjernog ritma provedbe.

U okviru europskih strukturnih i investicijskih fondova za razdoblje 2014. – 2020. 274 000 poduzeća do kraja 2015. već je primilo financijsku pomoć; 2,7 milijuna ljudi dosad je imalo koristi od potpore pri pronalasku posla ili razvoju vještina. Poboljšana je bioraznolikost 11 milijuna hektara obradivih površina. Odabrano je milijun projekata uz financiranje EU-a u ukupnoj vrijednosti od gotovo 60 milijardi.

Ta se brojka tijekom devet mjeseci udvostručila, a do jeseni 2016. gotovo 130 milijardi eura – 20 % ukupne omotnice ESI fondova – uloženo je u mala poduzeća, istraživanje, širokopojasni internet, energetsku učinkovitost i tisuće drugih projekata usmjerenih na prioritete strategije EU-a za rast i zapošljavanje. U skladu s ciljevima plana ulaganja, do kraja 2015. uporaba financijskih instrumenata u ulaganjima iz ESI fondova gotovo je udvostručena.

Potpredsjednik Jyrki Katainen, zadužen za zapošljavanje, rast, ulaganja i konkurentnost, izjavio je: U mnogim državama članicama ESI fondovi ključan su izvor javnih ulaganja. Budući da su usmjereni na ključne prioritete, a okvir njihova djelovanja temelji se na rezultatima, znatno pridonose ostvarivanju ciljeva EU-a u pogledu rasta i stvaranja radnih mjesta.

Povjerenica za regionalnu politiku Corina Crețu izjavila je: Brojke su jasne. Pokazuju da smo na pravom putu u pogledu provedbe, čak i uz zahtjevniji i ambiciozniji zajednički okvir za fondove, koji je već pridonio potpori strukturnim reformama i uklanjanju prepreka za ulaganja. Sada je vrijeme da se pokrenu projekti uz financiranje EU-a te pozivam sve države članice da dodatno ubrzaju odabir i provedbu.

Usporedno s pokretanjem prvih projekata, tijekom prve dvije godine razdoblja 2014. – 2020. države članice uspostavile su prave uvjete za osiguranje kvalitete i stabilnih ulaganja, u skladu s novim odredbama zajedničkog okvira za fondove.

Primjerice, morale su uspostaviti strategije ulaganja i osigurati punu usklađenost sa standardima EU-a u nizu sektora – promet, inovacije, digitalne tehnologije, otpad i upravljanje vodama… – kako bi se potaklo povoljno okruženje za ulaganja.

Pogodnosti koje se postižu tim preduvjetima premašuju doseg ulaganja u okviru europskih strukturnih i investicijskih fondova te pozitivno utječu na kvalitetu života u EU. Primjerice, Italija je donijela nacionalnu strategiju o širokopojasnom internetu usklađenu s ciljevima EU-a za 2020. kojom nastoji smanjiti digitalni jaz.

Za svaki od programa u okviru ESI fondova doneseni su planovi evaluacije kako bi se dobila jasnija slika rezultata koji se ostvaruju tijekom vremena, u skladu s inicijativom Proračun EU-a usmjeren na rezultate.

Osim objave ovog izvješća Komisija danas pokreće i obnovljenu verziju otvorene podatkovne platforme. Te su internetske stranice rezultat predanosti Komisije načelima odgovornosti i transparentnosti te su im sada dodani novi elementi koji se odnose na rezultate ulaganja u okviru ESI fondova i mjerenje ostvarenja ciljeva.

Kontekst

Omotnica ESI fondova za 2014. – 2020., uključujući nacionalno sufinanciranje, predstavlja ulaganja u vrijednosti od 638 milijardi eura, uključujući 181 milijardu namijenjenu „pametnom rastu”, uz ulaganja u istraživanje i inovacije i digitalne tehnologije te izravnu potporu za više od 2 milijuna malih poduzeća.

Ovo je izvješće prvo u nizu godišnjih izvješća upućenih institucijama EU-a o provedbi 533 programa iz ESI fondova. Ova se analiza provodi u kontekstu velikih novosti uvedenih u 2014. radi poboljšanja kvalitete trošenja sredstava, primjerice tematske koncentracije, novih preduvjeta za ulaganja i povećane usmjerenosti na rezultate i mehanizme mjerenja ostvarivanja rezultata.

Dodatne informacije

Sažetak za 2016. godišnjih izvješća o provedbi programa koja obuhvaćaju provedbu u razdoblju 2014. – 2015.

@CorinaCretuUE @mariannethyssen @PhilHoganEU @KarmenuVella

@EU_Regional @EU_Social @EU_Agri @EU_Mare

 

Europa.ba