U Tuzli održani posljednji Info dani projekta EU for You

Danas su u Tuzli održani posljednji Info dani projekta EU for You, čiji je pokrovitelj ambasador Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark. Održano je ukupno 8 Info dana na javnim univerzitetima širom BiH (Sarajevo, Pale, Zenica, Banja Luka, Bihać, Mostar, Bijeljina i Tuzla) na kojima je ambasador Wigemark imao priliku da razgovora sa studentima i mladim ljudima, te čuje njihovo mišljenje o izazovima sa kojima se suočavaju u oblasti obrazovanja, zapošljavanja i poduzetništva.

Ambasador Wigemark je izrazio veliko zadovljstvo brojem i raznovrsnošću pitanja studenata Ekonomskog i Pravnog fakulteta u Tuzli, kao i njihovim interesom da saznaju kako i na koji način se mogu i sami uključiti u društvene tokove i biti pokretači promjena. “Postoje razni načini na koji se možete uključiti i to ne treba ograničavati samo na glasanje na izborima. Veliki broj mladih ljudi u vašoj zemlji svakodnevno radi unutar svojih zajednica na poboljšanju situacije, bilo kroz pokretanje uspješnih poduzetničkih priča ili NVO projekata.  Nažalost, o njima dovoljno ne čuje.  Moj savjet je da slijedite takve pozitivne primjere i preuzmete stvar u svoje ruke.” poručio je ambasador Wigemark.

Studenti su tokom diskusije pokazali veliki interes za informacije o mogućnostima uključivanja u ovaj i slične projekte koje finansira EU, kao i za ERASMU+ program.
U nastavku aktivnosti ovoga projekta, odabrani studenti dodiplomskih studija sa javnih fakulteta u BiH će uz pomoć svojih akademskih mentora i eksperata na projektu, raditi u timovima na izradi javnih kampanja koje ilustriraju percepciju mladih o socio-ekonomskim reformama. Najbolji tim  će biti nagrađen studijskim putovanjem u Brisel.

Europa.ba