Delegacija EU i Ured specijalnog predstavnika EU u BiH oštro osuđuju bilo kakve prijetnje i fizičke napade na novinare i medijske slobode

Novinari moraju biti u mogućnosti da obavljaju svoj posao potpuno bezbjedno u Bosni i Hercegovini. Napadi na medije, kao u najnovijem slučaju novinara Vladimira Kovačevića, predstavljaju kršenja novinarskih prava, jer je njihova bezbjednost preduslov za slobodu govora i slobodu medija.

Evropska unija oštro osuđuje bilo kakve prijetnje i fizičke napade na novinare i medijske slobode, te apeluje na agencije za sprovođenje zakona u BiH da u potpunosti istraže takve slučajeve kako bi se osigurali bezbjedni uslovi rada za sve novinare.

U okviru priprema Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, Evropska unija, između ostalog, razmatra kako se institucije u Bosni i Hercegovini odnose prema govoru mržnje, napadu, prijetnjama i pozivanjima na nasilje, na i izvan interneta.

Sloboda izražavanja, sloboda medija i bezbjednost novinara predstavljaju važne prioritete za Evropsku uniju i, kao dio kopenhaških političkih kriterija, su ključni aspekti procesa EU integracija zemalja Zapadnog Balkana, uključujući Bosnu i Hercegovinu. Pomno pratimo ova pitanja pri ocjenjivanju spremnosti BiH da se približi Evropskoj uniji. Očekujemo punu podršku svih vlasti u BiH u ostvarivanju ovih političkih prioriteta.

Europa.ba