Ambasador EU Wigemark primio Davora Dragičevića: Svi građani moraju biti jednaki pred zakonom

Ambasador Evropske unije u BiH, Lars-Gunnar Wigemark, danas se u Sarajevu susreo sa g. Davorom Dragičevićem, ocem pokojnog Davida Dragičevića. Ambasador Wigemark izrazio je g. Dragičeviću duboko saučešće povodom tragične smrti njegovog sina.

Dragičević iskazao je zabrinutost načinom na koji se sprovodi zvanična istraga o smrti njegovog sina. Takođe je informisao ambasadora Wigemarka o planovima da registruje nevladinu organizaciju na osnovama rada pokreta “Pravda za Davida” koji mirno protestvuje više od 240 dana.

Ambasador Wigemark naglasio je da svi građani u BiH moraju biti jednaki pred zakonom, te da je vladavina prava osnovni dio procesa integracije u EU. Agencije za provedbu zakona i pravosudne institucije moraju biti u mogućnosti djelovati neovisno i slobodno od bilo kakvog neprimjerenog pritiska.

Dužnost je organa za provedbu zakona da sprovode istrage u slučajevima gdje postoji sumnja da je počinjeno krivično djelo. G. Dragičević i svi građani u BiH imaju pravo očekivati temeljitu i profesionalnu istragu za sva teška krivična djela. Ništa manje se ne može očekivati od bilo koje zemlje koja teži ka članstvu u Evropskoj uniji.

Europa.ba