Izjava visoke predstavnice i potpredsjednice, Federice Mogherini, povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

Na Dan sjećanja na žrtve holokausta, sjećamo se onih koji su ubijeni samo zato što su rođeni.  Sjećamo se sistematskog pokušaja nacističkog režima i njihovih saveznika da istrijebe Jevreje i druge grupe –  zbog njihovog etniciteta, uvjerenja ili seksualne orijentacije.

Današnji dan je dan sjećanja i djelovanja za naše vrijeme. Liliana Segre, italijanska doživotna senatorica i osoba koja je preživjela holokaust, nedavno je izjavila da sjećanje na žrtve holokausta mora pomoći Evropljanima današnjice da „se odupru nezainteresovanosti za nepravdu koja nas okružuje, da ostanu budni i na oprezu i da budu svjesni koliku odgovornost imamo jedni prema drugima.”

Sjećanje je pojedinačna i kolektivna odgovornost, posebno u vremenima kada opet jača antisemitizam, kada opet cvjetaju antisemitske teorije zavjere i kada su napadi na Jevreje i sjećanje na holokaust učestali, i unutar i van Evrope. Danas, više nego ikad, imamo obavezu da „ostanemo budni“ prema svim oblicima rasizma i diskriminacije, starim i novim,  da reagujemo i djelujemo.

Evropska unija je uvijek bila i ostat će angažovana u borbi protiv svih oblika antisemitizma, uključujući pokušaje da se holokaust zaboravi, opravda ili trivijalizira. Moderni projekt evropske integracije je iznjedren kao odgovor na Drugi svjetski rat i holokaust. Evropska unija je prvenstveno izgrađena na odluci „nikad više“. Svjesni smo da su različitosti našeg kontinenta ono što nas čini jakim, a očuvanje te različitosti je postao temeljni cilj naše Unije, i dio je naše vanjske politike.

Antisemitizam, kao i svi drugi oblici rasizma, predstavljaju napad na same temelje naše Evropske unije, napad na sve nas.

Europa.ba