Dan sjećanja na holokaust: Izjava visokog predstavnika i potpredsjednika Josepa Borrella

Preživjeli holokausta i talijanski pisac Primo Levi, prvi koji je zabilježio detaljno sjećanje zlodjela koja su se dogodila u Auschwitzu, rekao je: “Ne možemo razumjeti [fašizam], ali možemo i moramo razumjeti odakle on potiče, te moramo biti na oprezu. Jer ono što se dogodilo može se dogoditi opet. Zbog toga je dužnost svakoga da se sjeća onoga što se dogodilo.”

76 godina nakon oslobođenja Auschwitz-Birkenau-a, ove riječi odjekuju snažnije nego ikad. Usred pandemije COVID-19, vidjeli smo kako je uporedo sa virusom, mržnja usmjerena protiv mnogih manjina širom svijeta eskalirala, uključujući širenjem antisemitskih teorija zavjere i govora mržnje protiv Jevreja, posebice na društvenim mrežama.

Također smo vidjeli kako gnusne teorije s ciljem da se delegitimiše historija kroz poricanje holokausta i dalje ne posustaju, uključujući u Evropi. Evropska unija će nastaviti raditi da osigura da djelujemo odlučno protiv antisemitizma i diskriminacije, i unutar i van naših granica, tako što će provesti nadolazeću Strategiju Evropske unije za borbu protiv antisemitizma i nedavno usvojeni Akcioni plan EU za ljudska prava i demokratiju (2020.-2024.). Nikada nećemo prihvatiti niti ignorisati poricanje holokausta, te ćemo se čvrsto suprotstavili bilo kojoj vrsti antisemitizma, netolerancije, uznemiravanja ili nasilja usmjerenog protiv bilo koje osobe ili zajednice na osnovu etničke pripadnosti, vjere ili uvjerenja.

Najbolji protuotrov protiv antisemitizma i dalje je znanje. Evropska unija će nastaviti raditi unutar multilateralnog sistema, posebice UN-a, kako bi održala učinkovite politike sjećanja, zaštitila slobodu vjere ili uvjerenja, spriječila genocid, zaštitila historijska i vjerska mjesta, te promovirala obrazovanje, dokumentiranje i istraživanja o holokaustu. Imamo odgovornost prema žrtvama, preživjelima i budućim generacijama.

Potrebno je da očuvamo sjećanje na šest miliona muškaraca, žena i djece koji su postali žrtve brutalnog ubistva od strane Nacista. Suočit ćemo se sa antisemitizmom i osigurati da se naš zavjet koji glasi ‘NIKADA VIŠE’ prenese na buduće generacije Evropljana. To je moje obećanje na Dan sjećanja na holokaust.

Više informacija

Održavanje sjećanja – Preživjeli holokausta o svojim doživljajima kroz inovativni video projekat

Europa.ba