Ambasador Wigemark: Najviše optimizma ima među mladima

Deveta i ujedno posljednja javna debata, u okviru projekta ‘prEUzmi inicijativu‘, koji je pokrenuo Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR), održana je u Zenici u prisustvu više od 100 poduzetnika, predstavnika organizacija civilnog društva, mladih i drugih aktera iz ove lokalne zajednice. Domaćin i ove debate bio je šef Delegacije EU u BiH te specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark, kojem se pridružio i Guillaume Rousson, ambasador Francuske u BiH.

”Tokom devet debata, potvrdilo se ono što mi je i od ranije bilo poznato – građane Bosne i Hercegovine najviše brinu radna mjesta, perspektive i životna pitanja. Kod starijih generacija prisutan je pesimizam, dok najviše optimizma ima među mladima, koji su spremniji da preuzmu inicijativu. Važno je da svi građani razumiju da je proces evropskih integracija cjelovit i sveobuhvatan, da podrazumijeva transformaciju društva te da nije rezerviran za političke elite i njihove odluke,” poručio je ambasador Wigemark.

Francuski ambasador u BiH, Guillaume Rousson istakao je da Bosna i Hercegovina ima evropsku šansu i da, bez obzira na sve opstrukcije, ne postoje prepreke koje ne može savladati na tom putu. Građanima je poručio da čim prije  prihvate i ispune uvjete koje nam je postavila Evropska unija da bi se što skorije priključili ovoj zajednici.

Na debati su učestvovali domaći ekspert za kvalitet zraka i klimatske promjene, Martin Tais,  kao i regionalna ekspertica za proces evropskih integracija iz Hrvatske, Tamara Puhovski.

Tokom javne debate u Zenici bilo je riječi i i pitanjima manjina, konkretno Roma. Govorilo se i o različitim programima podrške koju EU pruža BiH u okviru procesa evropskih integracija, usklađivanju obrazovnog sistema s tržištem rada te široj perspektivi BiH i njenim mogućnostima.

Europa.ba