Održana javna debata o EU integracijama

Građani Nevesinja su pokazali veliko zanimanje za proces evropskih integracija Bosne i Hercegovine na debati koju je organizovao Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR) u okviru projekta ‘prEUzmi inicijativu’. Na debati, čiji je domaćin bio  EU ambasador u BiH Lars-Gunnar Wigemark, prisustvovalo oko 70 poduzetnika, privrednika, predstavnika organizacija civilnog društva, mladih i drugih aktera iz ove lokalne zajednice. 

Cilj nam je da lokalnu zajednicu upoznamo s prednostima koje donosi članstvo u EU, ali i da od građana lično čujemo šta oni žele. Proces evropskih integracija nikako nije elitistički projekat koji pripada političkim liderima u Sarajevu, Banjoj Luci ili drugim mjestima, to je proces u koji trebaju biti uključeni svi građani ove zemlje koji vrijedno i marljivo rade.” poručio je ovom prilikom ambasador Wigemark.

Prisutni su pokazali veliko zanimanje za  informacije o IPA fondovima s fokusom na dodatni razvoj poljoprivrede ističući podatak da je tokom 2018. na području ove opštine proizvedeno 7 miliona litara mlijeka. Mnogo se govorilo i o izgradnju cestovne infrastrukture koja je krucijalna za kvalitetno povezivanje i umrežavanje Nevesinja s Mostarom kao i o priključenju ovog grada na koridor Vc.

Ljiljana Belada, regionalna ekspertica iz Crne Gore, govorila je o napretku ove zemlje ka članstvu u EU, naglašavajući pozitivne promjene koje kao društvo doživljavaju na tom putu, a jedna od njih je unapređenje kvalitete života građana zahvaljujući iskorištavanju sredstava iz EU fondova u procentu od 90%. Tamara Puhovski, ekspertica iz Hrvatske, dala je konkretne savjete za pisanje projekata i ukazala na postojeću literaturu na tu temu u Hrvatskoj.

Naredna debata će se održati u Odžaku 26.juna.

 

Europa.ba