“Vaše mišljenje o Mišljenju” u Banja Luci: Građani smatraju borbu protiv korupcije prioritetnim pitanjem za BiH

Interaktivni događaj o Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji održan je u četvrtak, 31. jula u Banja Luci. Domaćinu događaja, šefu Delegacije Evropske unije i specijalnom predstavniku EU u BiH, ambasadoru Lars-Gunnar Wigemarku pridružile su se i predstavnice poslovne zajednice,  predsjednica Udruženje za saradnju i razvoj Sara iz Mostara Meliha Gekić-Lerić i poduzetnica i vlasnica edukativnog centra Erazmo iz Tuzle, Sanje Hajdukov.

Mišljenje objavljeno krajem maja ove godine, uz prateći Analitički izvještaj, utvrđuje ključne prioritete koje zemlja treba da ispuni kako bi dobila preporuku za otvaranje pregovora o pridruživanju Evrospkoj uniji , te pruža sveobuhvatne smjernice za postepene reforme.

U razgovoru sa građanima, ambasador Wigemark je istakao značaj ovog procesa i naveo da se Mišljenje  bavi cijelim nizom pitanja, od potrebe za održavanjem izbora u skladu sa međunarodnim  i EU standardima, do potrebe jačanja vladavine zakona, reforme javne uprave, itd.  “Članstvo u Evropskoj uniji je izbor. Samim tim što ste ovdje, vi ste već napravili taj izbor. Procesa EU integracija je zapravo proces transformacije i promjena,” dodao je ambassador Wigemark.

Preporuke koje je Komisija izdala obuhvataju područja demokratije, vladavine prava, osnovnih prava, i reforme javne uprave – osnove procesa pridruživanja Evropskoj uniji. Pored toga, Analitički izvještaj po prvi put upoređuje situaciju u BiH sa standardima koji se primjenjuju u zemljama članicama EU, uključujući pitanja kao što je unutrašnje tržište, javne nabavke, okoliš, zaštita potrošača i obrazovanje.

“Jedan od velikih problema u BiH je neusklađenost studijskih programa u obrazovanju s potrebama tržišta rada, te nepostojanje adekvatne studentske prakse kako bi stekle potrebne vještine”, smatra Meliha Gekić-Lerić.

U razgovoru sa građanima, Sanja Hajdukov je naglasila važnost cjeloživotnog obrazovanja i potrebe za stalnim sticanjem i razvijanjem novih znanja: “Centri za cjeloživotno učenje dobar su način da ljudi steknu nove vještine koje građanima mogu pomoći da steknu dodatno obrazovanje, a najtraženiji su programi za učenje o korištenju informacionih tehnologija.”

U toku događaja, prisutni građani Banja Luke, Prijedora, Prnjavora i drugih obližnjih mjesta mogli su glasati o tome šta misle da su prioritetna pitanja za Bosnu i Hercegovinu, te iskazati svoje mišljenje o tome kako se ti problemi mogu prevazići. Više od 50% njih izjavilo je da smatra borbu protiv korupcije ključnim prioritetom za zemlju.

Naredni interaktivni događaji planirani su u Mostaru i Tuzli, kada će građani ova dva grada biti u prilici da razmijene mišljenja o potrebnim koracima koji će nas približiti Evropskoj uniji.

Europa.ba