EU obezbijedila 6,8 miliona eura za međudržavni most na Savi između BiH i Hrvatske

U Gradiški je u petak, 11. oktobra 2019. godine obilježen početak radova na izgradnji međudržavnog mosta između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, jednog od najznačajnijih projekata na rijeci Savi. Novi most, čija će izgradnja trajati 30 mjeseci, obezbijediti će vitalnu prometnu vezu ne samo između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, već i povezati BiH sa mrežom evropskih autoputeva.

Evropska komesarka za transport Violeta Bulc istakla je prednosti koje ovaj projekat donosi građanima, privredi, te cijeloj regiji zapadnog Balkana, ali i Evropskoj uniji. Naglasila je da je riječ o važnom projektu saradnje u okviru Agende za povezivanje (Connectivity Agenda) u području prometa i povezivanja, te da je cilj da se poboljšaju infrastrukturne veze na zapadnom Balkanu, kao i njegove veze sa Evropskom unijom.

Bolja povezanost podstiče privredni razvoj, s njime dolaze nova radna mjesta, a na taj način se povećava konkurentnost zemlje. BiH ima velike koristi od Agende za povezivanje, gdje je od 2014. godine Evropska unija odobrila više od 215 miliona eura bespovratnih sredstava za 13 projekata u sektoru transporta,“ rekla je komesarka Bulc.

Izgradnju novog mosta u Gradiški, Evropska unija sufinansira sa 6,8 miliona eura bespovratnih sredstava, uz zajam Evropske investicijske banke sa više od 10 miliona eura i sredstva koja su osigurale Bosna i Hercegovina i Hrvatska.

Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, rekao je će se s ovim mostom otvoriti nova radna mjesta, olakšati kretanje više od pola miliona ljudi i pospješiti regionalna trgovina, te dodao: „EU je do sada osigurala 880 miliona eura bespovratnih sredstava za infrastrukturne projekte za područje cijelog regiona. Više od jedne četvrtine tih sredstava odlazi u BiH, što razbija kliše da je BiH uvijek na zadnjem mjestu. U ovom slučaju BiH prednjači.

Sa mostom u Gradišci otvorit će se 300 novih radnih mjesta i skratiti čekanje na granici sa nekoliko sati na dvije do pet minuta. Most će biti dug 430 metara i imaće četiri saobraćajne trake – po dvije iz svakog smjera, široke 3,75 metara.

„Evropska unija pruža šanse koje su potrebne ne samo za komunikacije već i da razvijamo našu privredu, naše segmente društva i nećemo odustati od toga“ istakao je na obilježavanju početka radova Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Projekat predstavlja važan korak ka integraciji regije zapadnog Balkana u okviru Agende za povezivanje koju je Evropska unija pokrenula 2015. godine i u skladu je sa Strategijom Evropske komisije za zapadni Balkan.

Evropska unija finansira trinaest velikih transportnih projekata u Bosni i Hercegovini, uključujući i izgradnju mosta u Svilaju koji će uskoro biti otvoren za saobraćaj.

Europa.ba