Agenda za povezivanje: Potpisan Ugovor o izgradnji dionice Tarčin – Konjic, poddionica Tarčin – tunel Ivan

Danas je u sjedištu JP Autoceste FBiH potpisan Ugovor o izgradnji dionice Tarčin – Konjic, poddionica Tarčin – tunel Ivan. Vrijednost Ugovora za izgradnju tunela Ivan je 57,6 miliona eura , a sredstva su osigurana putem bespovratnih sredstava Evropske unije u visini od 11,4 miliona eura, u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u visini od 50 miliona eura.

Tunel je projektiran da se izvodi po Novoj Austrijskoj Tunelskoj Metodi (NATM), i predviđeni rok izgradnje je 30 mjeseci.

Osim aktivnosti vezanih za tunel Ivan, JP Autoceste FBiH je objavilo i Poziv za dostavu ponuda za izgradnju autoceste na Koridoru 5c, dionica Tarčin – Konjic, poddionica Tarčin – ulaz u tunel Ivan. Dužina ove poddionice je 4,9 km, a značajniji objekti na poddionici su most Raštelica 1 dužine 518 metara i most Raštelica 2 dužine 609 metara. Na poddionici su planirana i dva odmorišta. Gradnja ove poddionice financirat će se bespovratnim sredstvima Evropske unije u visini od 11,7 miliona eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) i sa 50 miliona eura osiguranih kod Evropske investicijske banke (EIB).

Europa.ba