Izjava Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH nakon sastanka sa Predsjedništvom BiH

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Johann Sattler, i šefovi misija EU u Bosni i Hercegovini sastali su se danas sa članovima Predsjedništva BiH kako bi razgovarali o naporima kojim bi se iskoristio politički zamah za napredak zemlje na putu ka pridruživanju EU, a u svjetlu 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

Prvi ključni prioritet iz Mišljenja utvrđuje potrebu da se osigura provođenje izbora u skladu sa evropskim standardima. Očekujemo da se lokalni izbori nesmetano održe ove godine, uključujući i Mostar, kao i poboljšanja demokratskih procesa i izbornih standarda.

EU i dalje ističe da su Bosni i Hercegovini potrebne konkretne ekonomske reforme, kako bi bh. ekonomija bila spremnija za Evropu. Spremni smo podržati vlasti BiH u svim reformama koje poduzimaju kako bi unaprijedili modernizaciju zemlje i njenu sposobnost da preuzme obaveze članstva u EU.

Uoči samita EU-Zapadni Balkan koji će se održati u Zagrebu u maju 2020. godine, vlasti BiH bi trebale da iskoriste priliku i pokažu spremnost da unaprijede život građana i poduzmu istinske napore na pomirenju i prevazilaženju nasljeđa prošlosti kao neizbježnog dijela procesa pristupanja EU. Uspjeh u ovom poduhvatu važan je kako za Bosnu i Hercegovinu, tako i za cijelu Evropu.

Europa.ba