EU i EIB pomažu u izgradnji koridora Vc i poboljšanju prometnih veza u BiH

Evropska unija i Evropska investicijska banka pomoći će Bosni i Hercegovini sa 204 miliona eura za razvoj moderne mreže autocesta duž dionice panevropskog koridora BiH, ključne cestovne veze između Mađarske, istočne Hrvatske i luke Ploče na Jadransko more.

Paket podrške uključuje bespovratna sredstva Evropske unije u iznosu od 64 miliona eura i investicijski kredit od 140 miliiona eura od EIB-a za izgradnju 12,4 km duge infrastrukture autocesta s četiri vijadukta, dva tunela s dvije cijevi, tri mosta, jednim željezničkim nadvožnjakom, jednom raskrsnicom, te centrom za upravljanje i nadzor prometa.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler naglasio je da ulaganja EIB-a nadopunjuju zajedničke napore EU, EBRD-a i BiH na dovršenju autoceste na koridoru Vc. „Drago mi je da je BiH osigurala finansiranje dodatnih dijelova koridora Vc jer su moderne prometne veze ključne za rast i gospodarski razvoj bilo koje zemlje koja želi pristupiti Evropskoj uniji. Prepoznajući ove prednosti za građane BiH, Evropska unija će osigurati preko 200 miliona eura bespovratnih sredstava za ubrzanje izgradnje trinaest glavnih projekata povezivanja u BiH “, rekao je ambasador Sattler.

Sporazum o finansiranju potpisali su danas u Sarajevu ministar financija BiH Vjekoslav Bevanda i šef EIB-ovih kreditnih operacija u Hrvatskoj, Sloveniji i zapadnom Balkanu Matteo Rivellini, koji je rekao: „danas pravimo još jedan važan korak naprijed do završetka ovog složenog infrastrukturnog projekta koji će omogućiti sigurnije kretanje građana i robe unutar Bosne i Hercegovine i šire kroz desetljeća koja dolaze”.

Vjekoslav Bevanda, ministar financija BiH, rekao je: „Ne treba posebno naglašavati važnost svakog kilometra na autocesti koridora Vc niti koliko su ove aktivnosti komplicirane. Stoga smo zahvalni Evropskoj investicijskoj banci na prepoznavanju projekata od takve važnosti. Nadam se da će se rokovi pridržavati i da ćemo uskoro vidjeti nova gradilišta i nove kilometre autocesta u BiH. ”

Koridor Vc je dug  702 kilometra cestovnom mrežom, a 318 km rute prolazi kroz BiH. Zahvaljujući ovom sporazumu, postojeća mreža autocesta duž koridora Vc u BiH bit će proširena s dvije nove dionice cesta, Tarčin-Ivan i Poprikuše-Nemila. Koridor Vc će povećati sigurnost na cestama i doprinijeti bržem ekonomskom i društvenom razvoju BiH.

Europa.ba