Moderne autoceste i čistiji okoliš u BiH uz podršku Evropske unije i Evropske investicijske banke

Sporazum o bespovratnim sredstvima Evropske unije u vrijednosti od 19 miliona eura za izgradnju dva tunela Koridora Vc na sjevernom izlazu iz Zenice, potpisan je danas između Bosne i Hercegovine i Evropske investicijske banke označavajući još jedan značajan korak sveukupne podrške Evropske unije Bosni i Hercegovini u okviru Agende za povezivanje Zapadnog Balkana.

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler istakao je opredijeljenost Evropske unije da pomogne BiH u izgradnji Koridora Vc. „Prepoznavajući koristi za građane Bosne i Hercegovine, Evropska unija obezbijedila je više od 200 miliona eura bespovratnih sredstava kroz Investicijski okvir za Zapadni Balkan (WBIF) kako bi pružila podršku zemlji u realizaciji ovog ambicioznog i skupog projekta. Sredstva Evropske unije će ubrzati izgradnju trinaest ključnih infrastrukturnih projekata u BiH, uključujući radove na mostovima u Gradišci i Svilaju,“ rekao je ambasador Sattler.

Bespovratnim sredstvima u iznosu od 19 miliona eura, Evropska unija je dopunila zajam Evropske investicijske banke od 50 miliona eura za nastavak radova na Koridoru Vc na sjevernom izlazu iz Zenice, koji bi se trebali završiti do kraja 2022. godine. Projekat će unaprijediti sigurnost puteva te doprinijeti bržem ekonomskom i društvenom razvoju Bosne i Hercegovine. Autoput na Koridora Vc će obezbijediti kvalitetnu povezanost i uključiti Bosnu i Hercegovinu u regionalnu transportnu mrežu.

Šef operacija Evropske investicijske banke zadužen za Zapadni Balkan, Hrvatsku i Sloveniju, Matteo Rivellini čestitao je svim uključenim u pripremu projekata te je pritom istakao da se raduje nastavku saradnje. „Do sada, EIB je uložila više od 516 miliona eura za izgradnju panevropskog Koridora Vc u Bosni i Hercegovini. Evropska unija je obezbijedila više od 200 miliona eura bespovratnih sredstava za mnogobrojne projekte. Ovi projekti su rezultat dugotrajne i uspješne saradnje sa svim partnerima u Bosni i Hercegovini. Povezanost je u središtu strategije ove zemlje, u središtu je politika Evropske unije i Evropske razvojne banke za ovaj region,“ rekao je Rivellini.

Ministar finansija Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda istakao je značaj potpisivanja današnjih ugovora za dalji razvoj Bosne i Hercegovine. „Raduje me potpisati danas tri vrlo važna sporazuma za Bosnu i Hercegovinu od kojih će korist imati svi građani. Zahvalni smo Evropskoj uniji za osiguranje bespovratnih sredstava za nastavak izgradnje Koridora Vc. Nova dionica tunela Zenica će smanjiti udaljenost i zagađenost ovog prostora, a dva kreditna ugovora će unaprijediti uvjete življenja u regionu za  preko 200.000 građana,“ rekao je Bevanda.

Pored bespovratnih sredstava Evropske unije za nastavak radova na Koridoru Vc, Bosna i Hercegovina je danas potpisala i ugovore sa Evropskom investicijskom bankom za dva nova projekta, u vrijednosti 49 miliona eura, za unapređenje snabdijevanja i upravljanja vodama i unapređenja sistema zaštite od poplava na području sliva rijeke Save.

Europa.ba