Evropska unija obezbijedila 31 milion eura bespovratnih sredstava za izgradnju jedne od najtežih dionica autoputa na koridoru Vc u BiH

Početak izgradnje 2,4 kilometra dugog tunela Zenica na jednoj od najtežih dionica koridora 5c u Bosni i Hercegovini, ozvaničen je danas na poddionici Ponirak-Vraca kod Zenice. Pored radova na poddionici Ponirak-Vraca/tunel Zenica, radovi će se izvoditi  na poddionici Tunel Zenica/Donja Gračanica koji uključuje izgradnju dva tunela, četiri vijadukta, petlju Zenica sjever sa naplatnim kućicama i 7 km autoceste.

Izgradnju ove dvije poddionice će sufinansirati Evropska unija, s više od 31 miliona eura bespovratnih sredstava, nadopunjujući sredstva Evropske investicijske banke (za poddionicu Ponirak-Vraca/tunel Zenica) i Evropske banke za obnovu i razvoj (za poddionicu Tunel Zenica-Donja Gračanica), te sredstva Bosne i Hercegovine.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Ambasador Johann Sattler, rekao je da projekti kao što je ovaj mijenjaju stvari nabolje i donose koristi građanima BiH. “Ovaj projekat će skratiti vrijeme putovanja, povećati sigurnost u saobraćaju u skladu s EU standardima i smanjiti nivo zagađenosti zraka” naglasio je ambasador Sattler, dodavši “ova dionica puta je dio mnogo veće priče, priče o povezivanju BiH sa regionom i Evropskom unijom u okviru Agende za povezivanje”.

Tokom cermonije, prisutnima su se obratili i direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić, ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić, predsjednik FBiH Marinko Čavara, predstavnica Evropske investicijske banke za BiH Sandrine Friscia, te direktorica ureda Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH  Manuela Naessl, istakavši važnost izgradnje Koridora Vc za sve građane u BiH, ali i u regiji.

Događaju je prisustvovalo i oko 30 studenata Politehničkog fakulteta u Zenici u pratnji sa profesorima. Student treće godine Politehničkog fakulteta Univerziteta u Zenici Ahmed Drijenčić je rekao: “Radujem se što imam priliku prisustvovati ovako značajnom dogadjaju koji je za mene idealna prilika za povezivanje teorije i prakse, te prenos znanja iskusnih stručnjaka nama mladim inžinjerima. Ovakvi projekti potvrđuju ispravnost moje odluke o izboru budućeg zanimanja

Kroz Bosnu i Hercegovinu prolazi najveći dio Koridora Vc ukupne dužine oko 335 km, a do sada je izgrađeno ili je u izgradnji oko 176 kilometara autoceste. Prepoznajući potrebu da pomogne BiH u ovom velikom i skupom projektu, Evropska unija je do sada obezbijedila više od 200 miliona bespovratnih sredstava za BiH kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (Western Balkans Investment Framework – WBIF). Ova donacija pomoći će u izgradnji trinaest glavnih projekata, uključujući autocestu na koridoru Vc, te dovršetak mostova Gradiška i Svilaj.

Podrška EU doprinosi realizaciji prioriteta Agende za povezivanje sa fokusom na pripremu i finansiranje regionalnih infrastrukturnih investicionih projekata, ali i na provedbu tehničkih standarda i reformskih mjera, kao što je pojednostavljenje prekograničnih procedura, reformu željeznice i sigurnost na putu.

Više informacija o projektu.

Europa.ba