Potpisan sporazum o bespovratnim sredstvima Evropske unije u vrijednosti od 11,8 miliona eura za Koridor Vc u BiH

  • Evropska investicijska banka je potpisala sporazum o bespovratnim sredstvima u vrijednosti of 11,8 miliona eura sa Bosnom i Hercegovinom za izgradnju dionice autoputa Tarčin-Ivan dužine 6,9 km, koji je dio panevropskog Koridora Vc;
  • Bespovratna sredstva dolaze iz Agende povezanosti Investicijskog okvira za Zapadni Balkan i dodatna su sredstva u odnosu na prethodni kredit od 40,4 miliona eura koji je bila odobrila Evropska investicijska banka;
  • Projekt unapređuje regionalnu povezanost, sigurnost na putevima i omogućava bržu društvenu i ekonomsku integraciju Zapadnog Balkana i Evropske unije;

Evropska investicijska banka je potpisala sporazum o bespovratnim sredstvima u vrijednosti of 11,8 miliona eura sa Bosnom i Hercegovinom za izgradnju dionice autoputa Tarčin-Ivan dužine 6,9 km, koji je dio panevropskog Koridora Vc. Bespovratna sredstva dolaze iz Investicijskog okvira za Zapadni Balkan i dodatak su na raniji kredit Evropske investicijske banke u iznosu od 40,4 miliona eura, koji je odobrila EU banka za isti dio Koridora Vc. Za cijelu dionicu koja uključuje dvocijevni tunel Ivan u dužini od 1720 metara, Evropska unija je osigurala ukupno 23,3 miliona eura bespovratnih sredstava, kao dodatak na finansijsku pomoć od Evropske investicijske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj  i dodatna sredstva koja je osigurala Bosna i Hercegovina. Ovaj sporazum označava još jedan važan korak u pružanju pomoći Evropske unije Bosni i Hercegovini pri izgradnji Koridora Vc.

Koridor Vc je najambiciozniji investicijski program u BiH koji će unaprijediti regionalnu povezanost, skratiti vrijeme putovanja i povećati sigurnost na putu, usto povezujući glavne ekonomske i administrativne centre u BiH. Također, Koridor Vc će doprinijeti bržoj društvenoj i ekonomskoj integraciji Zapadnog Balkana i Evropske unije.

Ambasador Evropske unije u BiH Johann Sattler je rekao: „Evropska unija je dodijelila više od 200 miliona eura bespovratnih sredstava u skladu sa Agendom povezanosti kako bi pomogla Bosni i Hercegovini da ubrza izgradnju Koridora Vc u BiH. Građevinski radovi nisu stali čak ni u vrijeme pandemije korona virusa.  Zaštitne mjere uvedene na svim aktivnim gradilištima su pozitivan znak jer znače zadržavanje radnih mjesta u ovim teškim vremenima.  Kao najvažniju stavku, veliki javni investicijski programi kreiraju nova radna mjesta i ubrzavaju gradnju koja je potrebna više nego ikad da ublaži negativne posljedice pandemije.“

U ime Evropske unije, sporazum o dodjeli granta su potpisali Bosna i Hercegovina i Evropska investicijska banka i to su dodatna sredstva na kredit Evropske investicijske banke u iznosu od 40,4 miliona eura.

Šef kreditnih operacija Evropske investicijske banke za Hrvatsku, Sloveniju i Zapadni Balkan,   Matteo Rivellini kaže: „Evropska investicijska banka ostaje posvećena dugoročnom, održivom razvoju Bosne i Hercegovine. Ponosni smo na našu ulogu jednog od najvećih investitora putne infrastrukture u BiH.  Obzirom da su autoceste pokretači ekonomskog i društvenog razvoja, ova dionica će ubrzati integraciju Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, te kreirati nove poslovne prilike u regiji u vidu radnih mjesta i prihoda.  Strateške investicije kao što je ova, u vrijeme ekonomske nesigurnosti zbog pandemije izazvane Covidom-, su jasan signal da banka Evropske unije ostaje pouzdan partner Zapadnog Balkana.”

“Ovaj projekt će približiti Sarajevo i Mostar i skratiti razdaljinu spajanjem puta M17 sa Koridorom Vc. Pored bržeg i udobnijeg putovanja, ova moderna dionica će otvoriti nove ekonomske mogućnosti i unaprijediti zaštitu životne sredine”, izjavio je ministar Vjekoslav Bevanda nakon potpisivanja ugovora.

Više od 335 km Koridora Vc prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu, povezujući luku Ploče u Hrvatskoj s Budimpeštom.  Dosad je završeno ili je u izgradnji 155 km puta. Prepoznajući potrebu da se podrži BiH u ovom važnom i skupom projektu, Evropska unija će pomoći izgradnju jedanaest projekata sa završenom dokumentacijom na Koridoru Vc. U skladu sa Agendom povezanosti u BiH, Evropska unija podržava i izgradnju mosta kod Gradiške i rehabilitaciju luke Brčko.

Bespovratna sredstva Evropske unije su raspodijeljena preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan.

 

Infografika: Radovi na Koridoru VC napreduju usprkos pandemiji COVID-19

Europa.ba