Poruka predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela na komemoraciji 25. godišnjice genocida u Srebrenici

Danas komemoriramo 25. godišnjicu genocida u Srebrenici. Odajemo počast svim žrtvama i njihovim familijama, kao i onima koji još uvijek nemaju potvrdu o sudbini svojih voljenih. Ja sam uz vas. Evropa je uz vas. Nećemo odustati dok se pravda ne zadovolji.

Prije 25 godina, užasni zločini su počinjeni u Srebrenici. Hiljade muškaraca i dječaka brutalno su ubijeni i zakopani u masovne grobnice. Žene, djeca i starije osobe su protjerani, silovani i zlostavljani. Sjećamo se i čuvamo uspomenu na sve one koji su poginuli i propatili u ovim okrutnim događajima.

Svi Evropljani bi trebali biti ponizni, i bijesni, zbog onoga što je dopušteno da se dogodi u Srebrenici. To je jedno od najmračnijih poglavlja u modernoj evropskoj historiji. Sjećanjem ponavljamo našu posvećenost da ne dozvolimo da se takvi zločini ikad ponove.

Takvi užasavajući postupci su suprotni našim najdubljim evropskim vrijednostima. Četvrtinu vijeka kasnije, još uvijek su šokantni, još uvijek gotovo nezamislivi. No unatoč tome i danas čujemo takve narative koji su doveli do ovih sramnih postupaka. Revizionisti minimiziraju ili čak negiraju genocid. Drugi glorifikuju ratne zločince.

Mi imamo jedinstvenu odgovornost da vodimo svojim primjerom. Samo onda kada svi lideri prepoznaju zločine koji su počinjeni, narodima vaše zemlje napokon će biti zaliječene rane i moći će se približiti jedni drugima. I Evropska unija i Zapadni Balkan su pokazali ogromnu solidarnost, razumijevanje i brigu jedni prema drugima. To nam daje razlog za nadu. Danas osuđujemo genocid u Srebrenici. Moramo ostati oprezni i suprotstaviti se mržnji i netoleranciji, u Evropi i u vašoj zemlji.

Sada je vrijeme da se prevaziđe mračna zaostavština prošlosti. Evropska unija je najveći projekat mira i pomirenja ikada. Iz pepela Drugog svjetskog rata, Unija je pokazala šta se može postići kada se narodi pomire i ujedine. Mi se nadamo i vjerujemo da ćemo vidjeti i vas kako napredujete na vašem evropskom putu. Samo onda kada učimo iz prošlosti, možemo graditi bolju budućnost za generacije koje dolaze. One zaslužuju mir, pravdu i istinsko pomirenje. U našoj zajedničkoj kući, Evropi.

Europa.ba