Zajednička izjava visokog predstavnika Josepa Borrella i komesara Olivéra Várhelyija povodom godišnjice genocida u Srebrenici

Obilježavajući 26. godišnjicu genocida u Srebrenici, naša zajednička dužnost je da ga se zauvijek sjećamo. U nedjelju će biti ukopano još 19 žrtava. Poštujemo sjećanje na njih i na sve žrtve kao i one koji se još uvijek vode kao nestali. Dijelimo tugu sa njihovim porodicama i onima koji su preživjeli, čiji su životi zauvijek izmijenjeni.

Evropa takođe nije zaboravila svoju vlastitu odgovornost zbog nemogućnosti da spriječi genocid u Srebrenici, jednog od najgorih zločina u modernoj evropskoj istoriji.

Srebrenica nas sve bolno podsjeća na potrebu da se čvrsto i odlučno zalažemo za mir, ljudsko dostojanstvo i sve vrijednosti koje čine temelj naše Unije. Služenje pravdi i izgradnja boljeg društva najbolji su načini sjećanja na one koji su sistematski i s namjerom ubijani. To je neophodan korak u radu na boljoj zajedničkoj budućnosti svih Evropljana.

Ne može biti nekažnjivosti. Genocid je genocid, bilo da je počinjen u Srebrenici ili negdje drugdje. Međunarodni sudovi, domaći sudovi u Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama trebaju i dalje pružati pravdu za sve žrtve ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, kao i za članove njihovih porodica. Mir se može graditi samo na pravdi.

Politički lideri na Zapadnom Balkanu moraju voditi svojim primjerom priznavanjem onog što se dogodilo, odavanjem počasti žrtvama i istinskim promovisanjem pomirenja, sučeljavajući se s korijenima mržnje koji su doveli do genocida. U Evropi nema mjesta za poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca, koji su u suprotnosti s najosnovnijim evropskim vrijednostima. Pokušaji prekrajanja istorije su neprihvatljivi.

Od samog početka, Evropska unija je projekat usmjeren na prevladavanje tragedija iz prošlosti. Budućnost Bosne i Hercegovine je u ovom zajedničkom projektu. Ostajemo snažno posvećeni pružanju podrške Bosni i Hercegovini u uspostavljanju društva usidrenog u pluralizmu, pravdi i ljudskom dostojanstvu te izgradnji zajedničke budućnosti u kojoj sukobi i okrutni zločini više nisu zamislivi.

Europa.ba