Koronavirus: Komisija predlaže da se titula Europske prijestolnice kulture 2020. produlji na 2021.

Zbog posljedica krize uzrokovane koronavirusom Europska komisija danas je predložila da se Rijeci (Hrvatska) i Galwayu (Irska) omogući da titulu Europske prijestolnice kulture 2020. zadrže sve do 30. aprila 2021. Komisija predlaže i odgodu godine u kojoj će Novi Sad (Srbija) biti domaćin Europske prijestolnice kulture s 2021. na 2022. godinu i godine u kojoj će Temišvar (Rumunjska) i Eleusina (Grčka) nositi tu titulu s 2021. na 2023.

Rijeka i Galway zaslužuju pravu priliku da se oporave i pokažu svoju otpornost i kreativnost. Rušenje predrasuda i ugošćivanje raznolike publike i umjetnika oduvijek su bili u srži Europskih prijestolnica kulture. Tako će i ostati. Uvjeren sam da će Novi Sad, Temišvar i Eleusina iskoristiti dodatno vrijeme da prevladaju aktualnu krizu u sektorima kulture i turizma i mobiliziraju dodatna ulaganja, među ostalim i zahvaljujući europskoj solidarnosti, izjavio je Margaritis Schinas, potpredsjednik za promoviranje europskog načina života.

Današnji prijedlog za produljenje titule Europskih prijestolnica kulture 2020. na 2021. godinu pružit će mogućnost da oba grada predstave svoje bogate kulturne programe koji se nisu mogli odvijati zbog krize uzrokovane koronavirusom. S obzirom na to da sam posjetila obje Europske prijestolnice kulture 2020. i doživjela entuzijazam i profesionalnost oba tima, drago mi je što će Galway s motom „Pustite čaroliju unutra” i Rijeka, prvi hrvatski grad koji je izabran za Europsku prijestolnicu kulture, uz moto „Luka različitosti” imati priliku privući međunarodnu vidljivost i ojačati kulturni, socijalni i ekonomski razvoj, izjavila je Dubravka Šuica, potpredsjednica za demokraciju i demografiju.

Mariya Gabriel, europska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, izjavila je: Kultura je teško pogođena pandemijom, što nije zaobišlo ni Europske prijestolnice kulture. Iako su njihovi timovi i partneri pokazali energičnost, entuzijazam i profesionalnost, Rijeka i Galway nisu mogli provesti planirane programe Europske prijestolnice kulture za 2020. Nadam se da će oba grada maksimalno iskoristiti ponuđenu mogućnost da produlje tu svoju posebnu godinu. Sigurna sam da će Temišvar, Eleusina i Novi Sad, sljedeće Europske prijestolnice kulture, dobro iskoristiti dodatno vrijeme za pripremu ambicioznih programa.

Od početka krize uzrokovane koronavirusom Komisija intenzivno komunicira s timovima svih europskih prijestolnica kulture od 2020. do 2023. kako bi stekla bolji uvid u to kako kriza utječe na rezultate i pripremu aktualnih i budućih Europskih prijestolnica kulture.

Najteže su pogođeni Rijeka i Galway 2020. Od marta 2020. morali su odgoditi ili otkazati sve događaje bez ikakve izvjesnosti hoće li i pod kojim uvjetima moći nastaviti s provedbom svojih programa. Okolnosti su im onemogućile da u potpunosti provedu svoje projekte Europske prijestolnice kulture i uživaju u plodovima opsežnih priprema.

U Temišvaru, Eleusini i Novom Sadu, prijestolnicama kulture u 2021., pandemija je stvorila veliku neizvjesnost u gotovo svim područjima pripreme, primjerice u pogledu perspektive financiranja i budućih sigurnosnih propisa. Povrh toga, zbog ograničenja putovanja znatno su umanjeni turistički promet i prilike za europska i međunarodna partnerstva. Mjere protiv koronavirusa usporile su njihov rad na pripremama upravo tada kad bi se u normalnim okolnostima trebao ubrzati.

Europske prijestolnice kulture 2022., Kaunas (Litva) i Esch (Luksemburg), te Veszprém (Mađarska), koji će to biti 2023., manje su pogođeni jer još uvijek imaju vremena prilagoditi svoje programe kako bi u obzir uzeli različite situacije u budućnosti.

Prijedlog Komisije sada se upućuje Europskom parlamentu i Vijeću na razmatranje i konačno donošenje.

Kontekst

Inicijativa Europska prijestolnica kulture pokrenuta je 1985. i otad se razvila u jednu od najistaknutijih kulturnih inicijativa u Europi. Gradovi se biraju na temelju kulturnog programa koji mora imati vidljivu europsku dimenziju, poticati sudjelovanje i aktivno uključivanje građana, zajednice i raznih sudionika te pridonositi dugoročnom razvoju grada i njegove okolice.

Kad grad ponese titulu europske prijestolnice kulture ujedno dobiva sjajnu priliku da kulturnim programima promijeni svoj imidž, postane vidljiviji na karti svijeta, promiče održivi turizam i unaprijedi svoje razvojne planove. Titula ima dugoročan učinak ne samo na kulturnu nego i na društvenu i gospodarsku situaciju u gradu i u okolici.

Više informacija

Poveznica na današnji zakonodavni prijedlog

Informativni članak o europskim prijestolnicama kulture

Europske prijestolnice kulture: brošura o trideset godina postignuća

Europa.ba